
Multikulturella Jerusalem
Jerusalem är väl ändå händelsernas centrum och kanske världens mest multikulturella stad, om än inte interkulturell. Var man än kommer ser man kristna misionärer och pilgrimsvandrare som vandrar efter Golgata, haridiska judar som stirrar i backen och småspringer ner mot klagomuren och muslimer och andra människor som besöker Al Aqsaområdet. En sådan ynnerst att fått jobba här och det är svårt att inte dras med i atmosfären, även om det många gånger är jobbigt också med de händelser som händer och de restriktioner som finns. Häng med på ett bildspel runt Jerusalems gamla stad.
Det är långt ifrån muslimska kvinnor som täcker sitt hår… De kristna i Jerusalem täcker ofta håret.
Även kristna kvinnor på pilgrimsfärd…
…Såväl som IDFs säkerhetspolis och muslimska kvinnor…
…som de judiska kvinnorna. Visste du förresten att en judisk ortodox kvinna rakar sitt hår när hon gifter sig och använder peruk?
Kanske bland det kändaste i Jerusalem, klagomuren. Hit kommer alla som besöker Jerusalem. Oavsett religion, men på lördagar ber judarna om extra vördnad när de firar sin sabbath.
Känns den igen? Många tror att Al Aqsa moskén är islams tredje heligaste byggnad. Faktum är dock att den bara är ett skrytbygge, även om det sägs att Mohammed fick en uppenbarelse vid den klippa som ligger här inne.
Det är istället den betydligt gråare byggnaden bakom som räknas som islams tredje heligaste moské.
…trots det är klippmoskén väl värd ett besök, vilket du kan boka med godkänd guide.
Även huvudmoskén går att besöka och är väldigt vacker invändigt. Här krävs full mundering för kvinna och ett måste är att du bokar med guide eftersom det kan bli farliga situationer om det kommer bosättare och du blir fast i moskén.
Maten går självklart inte att utelämna om man pratar om multikultur… Med judiska vänner hade vi förmånen att besöka det judiska shabbatbordet…
…såväl som det palestinska fredagsbordet.
Det är, aldrig, folktomt i Jerusalem.
Så här nära är det mellan klagomuren och Al Aqsa området.
För de kristna är det födelsekyrkan, the holy septure, som är den heligaste platsen. Här sägs Jesus ha korsfästs i ena delen och hans grav finns i andra. Därom tvistar dock de lärda.
Även denna kyrka drar mängder av turister till sig från alla religioner på grund av dess vackra insida.
Kanske ett av de kändaste monumenten i gamla jerusalem, Damaskus gate. Det sägs att Salahdin red in här och befriade Jerusalem.
Inte i gamla Jerusalem men ett stenkast därifrån - Jerusalem Hotel. Definitivt värt ett besök, här träffas diplomater och fredsarbetare från jordens alla hörn och alla kulturer och religioner när arbetsdagen är färdig. Vill man diskutera konfliktens lösning och problem över en öl - då är det hit man ska ta sig.
- Redigerat 2021-07-02, 21:17 av Loris M

Fantastiskt med alla bilder och förklarande text! Tack MelodyX! 🤗🌺
Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor, Bokcirkel och Multikulturellt

Tack. Smög sig in ett fel nu såg jag dock när jag är pigg och vaken igen. Det är naturligtvis uppståndelsekyrkan och heliga gravens kyrka som finns i Jerusalem, födelsekyrkan ligger såklart i Betlehem, 40 minuter med buss från Jerusalem.
Det tragiska för Jerusalem är att det är ett religiöst centrum för de stora världsreligionerna. Det är även dess storhet. Mat, musik. litteratur och politik blandas i en häxkittel som gör staden unik.
Jerusalem under internationellt mandat hade kunnat vara en verklighet om inte kriget 48 dragit igång den händelsekedja som lett fram till dagens situation
Bara en sådan sak som att en Muslimsk familj i generationer varit vaktmästare på en av kristenhetens heligaste platser….för att kristenheten insåg att om ngn av den skulle ha jobbet skulle det leda till blodiga konflikter…

Jag är fullkomligt medveten om Jerusalem komplexitet eftersom jag bott där i perioder. Det fråntar inte stt jag älskar platsen.
Och maten..om man undantar de arabiska desserterna..alldeles för söta och mäktiga 😉

Då har vi olika erfarenheter. Anser att arabiska desserter är betydligt mindre söta än vanligt kaffebröd.
Däremot en lammgryta med ockra och ris
😉