Religioner, traditioner och levnadsregler

Kulturkrockar och att visa barnen nya kulturer

2018-03-19 18:56 #0 av: MelodyX

De flesta av oss gillar att resa, Thailandsresan är ett faktum för många svenskar till jul. Enligt undersökningar är vi ett av världens mest nöjesresande folk, därför är det väldigt konstigt att vi också har så svårt för andra kulturer när vi måste möta dem öga mot öga hemma. Själv tog jag barnen och åkte och gjorde praktik i Kairo i några månader. Barnen upplevde mängder av kulturkrockar, fick se fattigdom i flyktingläger, envisa försäljare som slängde upp dem på hästar vid pyramiderna, men de fick också en helt annan syn på andra kulturer än vad de skulle fått hemma i deras segregerade skola i området där mångmiljonvillorna står på rad. Och vänner - det fick de för livet.

Att se en härfågel betyder tur i Nordafrika.

När allt blev klart jag skulle till Kairo var det många som rynkade på näsan när jag berättade att jag skulle ta med barnen. "Man kan inte älska sina barn om man åker dit med dem" var det folk som sade och andra talade om för ungarna att de skulle bli ihjälbombade rätt och slätt så när vi väl åkte var de livrädda. Själv tvekade jag inte - naturligtvis finns risken för terrordåd överallt men vidtar man bara försiktighet är Kairo och Egypten inget värre än något annat ställe. Skinn på näsan krävs också, men jag är van att röra mig i MENAregionen och har aldrig känt obehag egentligen. 

Inte bara studier och jobb, här slappnar vi av på amerikanska ambassaden som har både pool och lekplats.

Kairo är en mångmiljon stad - här finns allt från de rikaste rika till de fattigaste fattiga. Vi hyrde en lägenhet strax utanför pyramiderna vilket ledde oss till en fantastisk syn varje morgon men området runt pyramiderna är också ett av de skabbigaste i staden.  Det gjorde inget, och det gjorde inte heller något för barnen. Redan första kvällen träffade de ett par barn i samma ålder utanför lägenheten som de umgicks med. Nästa kväll kom alla kvarterets barn och mötte dem och de var ute och lekte med dessa som de aldrig gjort annars. Barn bryr sig inte om olikheter eller svårigheter så som språk, när vi åkte hem från Egypten efter sex veckor, hade dottern lärt sig en hel del arabiska och det pratar hon fortfarande med de killar som har praktik på hennes skola och min man, vilket är jättekul. 

Härlig utsikt från lägenheten.

Jag tycker det är viktigt att visa världen för barnen. Visst är pyramiderna häftiga, det först diskussioner varje år om att stänga insidan av dem för turism eftersom det sliter så mycket på dem och det är redan nu väldigt restriktivt hur  många som får gå in i dessa magnifika verk, men vi fixade in oss i alla fall, och det känns roligt att barnen kan säga det. Egyptiska museet och faroniska byn var andra saker som vi besökte. 

Salahdins slott och tillhörande moské, en av alla moskéer vi var inne för.

Barnen tyckte det bästa var Salahdins slott och moské, där det även finns ett militärmuseeum där de fick provsitta alla de stridsplan som används och använts i de krig Egypten varit del av, både första och andra världskriget till exempel. De har också varit med in i moskéer, synagogor och kyrkor i koptiska Kairo.  Förutom att de besökt UNHCRs kontor och arbete. 

Jag skulle säga att det är perfekt att resa med barn till Kairo och jag tycker man ska ta en längre stund där än en-två dagar för att se pyramiderna under sin resa till Hurgharda. 

Det bästa med andra kulturer - den kulinariska resan

Idag är vi hemma igen men barnen vet väl hur de olika abrahamitiska religionerna utövas, de säger ifrån till sina släktingar på pappas sida när dessa kommer dragandes med rasistiskt snack om hur muslimer egentligen är, för de vet att det inte stämmer och de har många vänner som visserligen lever helt skilda liv men som är muslimer och som de älskar och fortfarande har kontakt med, och de har lärt sig att det är de som sa till dem innan de åkte att de skulle bli sönderbombade att det är de som är rädda för det okända och därför försöker projektera sin rädsla på barnen.  

Snart drar vi ut på nya äventyr och barnen ska hälsa på sina vänner igen. 

Anmäl
2018-05-29 01:25 #1 av: Zepp

Jag vill oxå åka till Egypten!

Jag vill iallafall se Egypten innan jag dör!

Hur som helst så åker jag inte till Thailand av miljöskäl.. näe nu ljuger jag lite, det är för långt att flyga och lite dyrt så det får bli Turkiet som vanligt!

Menna.. jag har släkt i Thailand, dvs min bror  är gift med en Thailändska, deras barn är altså halvThailändare.

Senast så stannade min bror och äldsta barnet hemma medans frun och yngsta barnet åkte till hennes föräldrar för att han skulle få umgås med morföräldrar.. inte tappa allt vad Thailändskt heter.

Hur som helst reser jag med min mor som är över 80 så hon reser inte till Thailand hur som helst!

Menna nu önskar jag ju inte att hon skall dö rätt snart men det vore trevligt att få träffa mina Thailändska brors svärföräldrar.. innan de dör?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-10 16:34 #2 av: Dioramabyggare

#0: tack MelodyX för ditt intressanta, spännande och trevliga inlägg!

Själv har jag "bara" upplevt de olika kulturerna i Danmark, Tyskland, Österrike och på Gran Canaria, då jag var i tio- och kanske tolvårsåldern. Men det är desto mer berikande för mig att ha varit i de länderna. "Kvar på önskelistan" står olika länder i öst-Europa, genom mitt intresse för vackra gammla  byggnader, folkdräkter och folkmusik.

Anmäl
2018-07-23 22:21 #3 av: MelodyX

Kairo borde vara på allas bucketlist faktiskt... Vi har sedan dess varit ut en del i östEuropa (och barnen har fasters släkt i Grekland och pappa i Spanien) men de är fortfarande lite för små för att ta till sig historia och sådana grejer som utspelar sig under 1900 talet och museeum tröttnar de ganska snabbt på. Det är lättare att greppa salthalten i Döda Havet eller Pyramiderna om man får klättra inne i dem än att gå runt på ett museeum om förintelsen (som kanske inte heller är särskilt barnvänligt). 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.