2019-06-20 19:22 #0 av: Loris M

Idag, dagen före midsommarafton, är det den internationella flyktingdagen. Medan vi förbereder midsommarfirande och tar det lugnt, är 71 miljoner människor på flykt. 16% av dem finns i Europa.

Idag kan vi kanske sända en tanke till de som flyr, skänka en slant till Amnesty, Unicef eller någon annan organisation. Eller helt enkelt känna tacksamhet över att vi har det så bra i Sverige.

"Närmare 71 miljoner människor på flykt kommer också att ha det som vanligt. De allra flesta som internflyktingar i sina hemländer eller i flyktingläger i angränsande länder. Några kommer att mista livet på flykt genom Sahara på vägen mot en fristad i Europa. Andra kommer att sitta frihetsberövade i Libyen, i händerna på kriminella gäng som kräver pengar från anhöriga för att de ska släppas fria.

En del av dem har då redan frihetsberövats, misshandlats och torterats, och utsatts för sexuella övergrepp. En liten del kommer att färdas över Medelhavet i sjöodugliga båtar på väg till Europa. En del av dem kommer inte att klara färden utan kommer att drunkna. Andra kommer att hamna i sjönöd"

https://www.amnesty.se/aktuellt/internationella-flyktingdagen/