Kultur, religion och traditioner

Döm ingen för kulturen de kommer ifrån

2019-02-13 19:34 #0 av: Loris M

"I mötet med människor som kommer till vårt land utifrån blir det särskilt tydligt vilken del av hjärnan som tilldelas tolkningsföreträde. I debatten om invandring krigar inte sällan två sidor om vem som har tolkningsföreträde över hur man ska se på olika grupper av människor. Antingen är gruppen ond eller god. Det är så det blir när man tvingar fram tydliga svar på komplexa frågor. Vi ser grupper och tänker på människor med utgångspunkt i deras grupptillhörighet, trots att vi vet att det bara finns individer med sina respektive historier och drömmar. Gruppen är en generalisering, en förenkling och orsaken till att vi tänker så är kognitiv; det är en effekt av hur vår hjärna fungerar.

Invandrare är ingen GRUPP, till exempel. Ändå talar vi om invandring som om det fanns ett homogent vi som drabbas av en hotfull men lika homogen grupp av okända människor. De är mer kriminella, sägs det med hänvisning till undersökningar som ger stöd för en sådan tolkning (men som även kan tolkas på andra sätt, med hänsyn i andra parametrar och faktorer än de som invandringens motståndare väljer). De våldtar kvinnor i grupp, eller kräver att Islam ska bli stadsreligion i Sverige. Och när man påpekar att gruppen män är kraftigt överrepresenterad i brottsstatistiken påpekas det att inte alla män är, vad det nu är. När det handlar om vi är man noga med att ta hänsyn till undantagen, vilka i bland i retoriken upphöjs till det normala för den egna gruppen. Trots att alla vet att det alltid, i alla lägen, på gruppnivå är mer som förenar oss människor än som skiljer oss åt av det enkla och självklara skälet att vi alla är människor. I ett KUNSKAPSSAMHÄLLE borde man diskvalificera sig själv om man håller sig med dubbla standards och dömer andra med hänvisning till deras grupptillhörighet och sig själv och sina vänner som individer."

https://flyktlinjer.blogspot.com/2019/02/dom-ingen-for-kulturen-de-kommer-fran.html?spref=tw

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2019-02-13 19:53 #1 av: Tant Grön

Sån bra skrivet och så sant. Blomma

Anmäl
2019-02-13 20:00 #2 av: DesK

Så bra skrivet!

Désirée

Anmäl
2019-02-13 20:32 #3 av: Wonnalesan

På pricken!Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-12-13 19:53 #4 av: LBB

Ingen ska dömas utifrån ursprung, föräldrar eller religion. Alla ska dömas utifrån sina handlingar. Samtidigt ska inte ursprung, föräldrar eller religion få användas som ursäkt eller förmildrande omständighet vid ev. straffpåföljd. 100 % självklart eller hur?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.