Främlingsfientlighet, rasism och annat trist

Marie Demker: Landet faller inte samman....

2018-12-29 10:41 #0 av: Loris M

.... men det finns de som vill att du ska tro det! 

En mycket läsvärd krönika skriven av Marie Demker professor i statsvetenskap med rubriken: "Landet faller inte samman men det finns de som vill att du ska tro det". 

Hon tar upp i sin krönika precis det som vi försöker förmedla här på sajten och på Lika villkor, när andra (på Ifokus bl.a.)  svartmålar vårt land och gång på gång skriver enbart om eländet, målar upp katastrofscenario, kriminalitet, invandring, brott, far med osanningar.... De har en tydlig agenda så gå inte i den fällan. Så här skriver professorn: 

"Sverige toppar EU-listan inom jämställdhet, gör mest för global utveckling och är världens mest ansedda land. Bara för att nämna några. Nu är det ju möjligt att någon inte accepterar att hög grad av jämställdhet, global utveckling eller gott anseende är relevanta faktorer för att bedöma huruvida ett land är bra att leva i eller ej. Men att Sverige är ett av de absolut bästa länderna i världen för barn att växa upp i, svensk sjukvård är bäst i EU avseende behandlingsresultat och effektivitet och att sex av de tio regioner i EU med högst sysselsättningsgrad är svenska måste väl ändå vara relevant?

Att landet faller samman och att Sverige står vid katastrofens rand är en verklighetsbild som är gynnsam för alla dem som önskar radikala förändringar av demokratin – mot bakgrund av en sådan verklighetsbild kan övervakning, inskränkningar i rättigheter och utökade befogenheter för polisiära myndigheter legitimeras. Därför finns det alltid en politisk agenda bakom eländesbeskrivningarna, en agenda som prioriterar auktoritet, social kontroll och statsmakten som legitim uttolkare av moraluppfattningar. Just nu brukar den negativa verklighetsbilden syfta på kriminalitet, invandring och brister i olika delar av välfärdssamhället. Det är bara det att samma retorik har använts i politiska syften i decennier! Med början under slutet av 1960-talet föll landet samman på grund av fenomen som sexuell frigörelse, kvinnors rättigheter, narkotikamissbruk, löntagarfonder, stelbent välfärdspolitik, videovåld och vit makt-rörelsen."

http://www.bt.se/ledare/demker-landet-faller-inte-samman-men-det-finns-de-som-vill-att-du-ska-tro-det/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-12-29 12:57 #1 av: Wonnalesan

Man får passa sig, för demokrati är inte statiskt. Den kan försvinna snabbt. Istället för att klaga kan vi kämpa för den finns så många sätt att bedriva demokrati på. Rädsla blir mest gnäll och hittepå. Man får göra vad man kan för det goda varje dag. Det finns kraft i goda tankar tex...Mvh/WLBlomma

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.