Kultur, religion och traditioner

Så blev islam en del av Sverige – men ändå inte

2018-10-09 19:55 #0 av: vallhund

"Muslimer har funnits i Sverige sedan urminnes tider, men fortfarande är många av kärnfrågorna kring hur det liberala samhället ska förhålla sig till muslimska regler olösta. I "Islam i Sverige. De första 1 300 åren" beskriver Simon Sorgenfrei hur banden mellan Sverige och islam förändrats genom historien."
Vidare skriver Carl Rudbäck i sin recension:
"Snart skulle detta ändras och merparten av Sorgenfreis bok ägnas åt islam i det moderna Sverige. Eller kanske ska man säga "islamer" eftersom författaren klart visar att ­islam kommer i många former. Redan tidigt splittrades islam i fraktioner som genom seklerna har stridit med varandra. Efter 1 300 år ligger sunni och shia fortfarande i luven på varandra. Den muslimska världen som idag sträcker sig från Marocko till Indonesien visar upp stora lokala variationer."

https://www.svd.se/sa-blev-islam-en-del-av-sverige--men-anda-inte

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2018-10-10 07:52 #1 av: Hayabusa

Saxat från artikeln:

"Men vi kommer snabbt till en linje som handlar om några av upplysningens kärnvärden och då får vi inte sväva på målet även om det kan stöta muslimska känslor."

Anmäl
2018-11-06 22:23 #2 av: Zepp

Och med tanke på att upplysningens sk kärnvärden fick vi som regel som influenser från den Muslimska världen, främst från den tiden då de var dominerande!

Iallafall så har sedan dess västerlandet gått framåt.. och återupptäckt allt, medans en rätt stor del av den muslimska världen gått bakåt.

Inte nog med det, det handlar till stora delar om grekiskt och romerskt tänkande/vetande/filosofi och statsmanakunskap, det tog iallafall om inte tusen så iallafall några hundra år innan det sipprade hit.. igen!

Dvs den muslimska världen hade oxå sin upplysningstid, den föregick våran!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-11-26 01:16 #3 av: LBB

Problemet är väl, att Islam stannade ngn gång på 1400talet. Man utvecklades inte utan värderingar från då står kvar idag. Därför är den religionen så främmande för oss i väst.

Anmäl
2018-11-30 22:20 #4 av: Zepp

#3

Mnjae riktigt så enkelt var/är det trots inte alls, dvs det är en himmelsvid skillnad mellan religionen och hur man utvecklats i länder med olika religion.

Utan det handlade främst om vilket välstånd olika länder utvecklade.. oavsett religion.

Dvs ju större välstånd ju mer frihetligt tänkande.. vilket var anledningen till den sk muslimska världens frihetlighet när de stod på¨sin höjdpunkt.

Det går så klart att dra paralleller till den frihetlighet vi i västerlandet har i dag.. så länge vi har vårt välstånd, men det går oxå att se att under medeltiden så var det lixom inte lika mycket bevänt med detta.. i samma sociala/kristna miljö.

Iallafall så är faktiskt inte Islam särskild främmande för oss i väst, det bygger på samma gammaltestamentliga Abrahamitiska religion.

Grejen är väl snarare att vi i väst knappast känner till den Abrahamitiska religionen/dvs kristendomen.. oså får vi lixom för oss att de i främst mellanöstern som vill vrida utvecklingen bakåt och hänvisar till sådant är typiska för samhället där de lever i?

På det så har vi regimer i muslimska länder som gör stor affär av att vara rättrogna muslimer, några Sunni, andra Shia och trots att de har litta olika tolkningar av Islam så anser de sig vara de främsta företrädarna av religionen samt för alla muslimer, dvs de krigar sins emellan lite då och då.

Grejen är att de försvarar sina maktpositioner med hjälp av religion/arvtagare till Muhamed/litta andra sådana grejer... dvs sådan argument skulle alldrig funka i väst iallafall inte för nuvaranade.

Det funkade ett tag här i väst oxå, dvs som arvtagare till det Romerska riket/katolska kyrkan med anor från Jesus.. iallafall från Petrus!

Iallafall, sedan medeltiden.. vår värsta lågkonjunktur, så har vi gått vidare.. tada vi tog till oss det bästa ur den muslimska världens kunskap.. tex den Grekiska läran om staten, deras filosofer, typ Sofokles, Platon, matematik och aritmetik, astronomi, låkekonst och litta annat, som frodades i den muslimska världen när den stod på sin höjdpunkt.

Iallafall lixom Romariket, Mongolriket, Allexander den stores rike för att nämna några stormakter så har de sin uppgång och sin nedgång främst ekonomiskt.

När ekonomin faller så faller även rikena/deras influenser på alla andra.

Iallafall så finns det inga stormakter längre inom den muslimska världen, det finns de regimer/dynastier som hänvisar och bygger sin legimitet på fornstora dagar, men som  regel blev de tillsatta av västerländska regimer efter första världskrigets slut!

Dvs det finns en massa marionetter inom den muslimska världen som spelar ett jävligt högt spel, det finns även en massa rebeller, typ Assad, Nasser, Hussein, Gaddafi, litta annat folk.

Som regel så har de varit ovänner med varandra.. ibland har de krigat med varandra, de har haft maktambitioner osv, men de är iallafall Muslimer.. iallafall av födseln, dvs det säger lixom inte så mycket.

Summa summarum, den muslimska delen av världen är jävligt splittrad.. även vad gäller religionen.

Hur som  helst så är Indonesien världens största muslimska nation, den ligger fucking i Asien!

Inte för att jag har jättestora förhoppningar på Indonesien.. men de syns vara lite annorlunda från sina religiösa fränder i mellanöstern som ofta domineras utav gamla koloniala diktaturer tillsatta av väst efter första världskriget!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.