Språk och SFI

Internationella modersmålsdagen

2018-02-22 08:55 #0 av: Loris M

Igår var det den internationella modersmålsdagen. Ballong

Allt fler elever väljer att läsa modersmål men det finns en del utmaningar speciellt för modersmålslärarna. 

"Enligt siffror från Skolverket har antalet elever som deltar i modersmålsundervisning ökat till drygt 156 000 i grundskolan. De grupper som ökat mest är bland annat arabiska och dari, till följd av det stora antalet nyanlända som har kommit till Sverige de senaste åren. Skolverket menar att det är stort behov av modersmålslärare, och behovet ser olika ut för olika språk.

Ibrahim al Haj är modersmålslärare i Malmö och undervisar i arabiska. Han menar att det finns flera utmaningar med att vara modersmålslärare. Till exempel är lektionerna spridda över dagen, oftast efter ordinarie skoltid. Då blir eleverna ofta trötta och hungriga och har svårt att fokusera på lektionerna. En annan svårighet är att han undervisar på tre olika skolor. Vissa av hans kollegor undervisar till och med på åtta olika skolor.

Ett annat problem som Ibrahim al Haj pekar på är svårigheten med att få lärarbehörighet, och därmed också en tillsvidareanställning. Enligt Skolverket är det endast 60 procent av modersmålslärarna som är tillsvidareanställda."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6891709

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-02-22 09:00 #1 av: Loris M

Och på Unescos hemsida finns mer information om bakgrunden till den här dagen och varför det firas runt om i världen. 

"Modersmålsdagen,  instiftades 1999 med syftet att påminna om alla människors rätt att fritt tala och skriva sitt modersmål. Dagen firas världen över med olika aktiviteter som konferenser, konserter, seminarier etc. Det har vuxit fram ökande medvetenhet om att språk spelar en viktig roll i utveckling, för kulturell mångfald och dialog mellan kulturer, men också för att stärka samarbete, bygga inkluderande kunskapssamhällen och bevara kulturarv."

http://www.unesco.se/modersmalsdagen-21-februari-2/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-02-22 09:03 #2 av: Loris M

Och lite om olika modersmål i Sverige:

"I Sverige finns ingen officiell språkstatistik, men uppskattningsvis talas närmare 200 modersmål. Störst är svenskan med ungefär 8 miljoner talare, näst största finskan och arabiskan. Många modersmål har bara ett par hundra talare i Sverige, som de afrikanska språken woolof eller mandinka. Finska, samiska, meänkieli, romani och jiddisch har en särskild ställning som nationella minoritetsspråk, sedan Sverige undertecknat den europeiska minoritetsspråkskonventionen 2000.

Att få möjlighet att utveckla sitt modersmål är ett grundläggande behov för varje människa. Den som berövas sitt modersmål får ett svårare liv. Forskningsresultaten är tydliga. Invandrarbarn som får mycket undervisning på sitt modersmål klarar sig bättre i skolan och blir oftast också bättre på svenska. Elever med skolgång på annat språk än sitt modersmål, till exempel gymnasister med svenska som modersmål som läser sina ämnen på engelska, riskerar att lära sig mindre än de annars skulle göra. "

Källa

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-02-22 11:49 #3 av: vallhund

Blomma

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2018-03-19 18:09 #4 av: MelodyX

Jag tycker det är så viktigt att det här kommer fram till alla hur viktigt det är att förankra ett modersmål, tyvärr har jag jobbat med fall där barn som varit i familjehem inte har fått tillgång till modersmålet och därmed glömt av sitt språk (relativt unga barn så som kommit ensamma med släktingar och satts i familjehem, det finns, tyvärr flera). Modersmål är som jag förstått det frivilligt, så borde det inte vara kan jag känna efter att ha jobbat med dessa fall. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.