Integration, immigration och politik

"Att stöpas till en god medborgare"

2018-02-13 20:43 #0 av: Loris M

Ny forskning från Linköpings universitet om nyanländas introduktionsperiod visar bl.a. att arbetsförmedlingen, som ofta är den första kontakten som migranterna har, kan försvåra för dem snarare än stödja. De kan avråda exempelvis migranterna från att satsa på det de utbildats för i sina hemländer eller det de är duktiga på. 

"En god medborgare är också en medborgare med arbete. Migranterna i studien instämmer i att arbete är ytterst viktigt för att komma in i det nya samhället, men nästan samtliga tycker att Arbetsförmedlingen är en myndighet som försvårar för dem. De upplever att de tvingas ta ”paketerbjudanden” som inte tar hänsyn till exempelvis hälsa eller tidigare utbildning. En man exempelvis berättar i en intervju om att han fått rådet att gå en mekanikkurs trots att han är elektriker. En annan har blivit starkt avrådd av sin handläggare att starta egen dataservicefirma, trots att han har lång erfarenhet av detta från hemlandet och brinner för sitt yrke. /.../

I introduktionsprogrammet förmedlas också svenska värderingar kring barnuppfostran. Det är ett område som många nyanlända identifierar som svårt av flera anledningar. Dels för att deras syn på barnuppfostran inte alltid stämmer överens med det de får höra på introduktionen. Vissa av de nyanlända efterfrågar exempel på hur man ska uppfostra sina barn ”rätt” om det de gör anses som fel.

Det som förvånade Afrah Abdulla var att vissa av de nyanlända har skapat sig bilden av att svenska myndigheter direkt kan ta barnen ifrån dem om de som föräldrar agerar fel. En rädsla som inte gynnar den som försöker bli en del av ett nytt samhälle."

https://liu.se/nyhet/nyanlandas-mote-med-sverige---att-stopas-till-en-god-medborgare

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-02-13 22:52 #1 av: Zepp

"I introduktionsprogrammet förmedlas också svenska värderingar kring barnuppfostran. Det är ett område som många nyanlända identifierar som svårt av flera anledningar. Dels för att deras syn på barnuppfostran inte alltid stämmer överens med det de får höra på introduktionen. Vissa av de nyanlända efterfrågar exempel på hur man ska uppfostra sina barn ”rätt” om det de gör anses som fel.

Det som förvånade Afrah Abdulla var att vissa av de nyanlända har skapat sig bilden av att svenska myndigheter direkt kan ta barnen ifrån dem om de som föräldrar agerar fel. En rädsla som inte gynnar den som försöker bli en del av ett nytt samhälle."

Jomenaltså.. det här är väl kanske ett exempel på "Svenska värderingar"!

Som skiljer sig då en del från andra kulturer?

Nu så inbillar jag mig inte en stund att man i andra "kulturer"  inte älskar sina barn över allt annat.. det gör lixom de flesta däggdjur!

Utan vi är så lyckligt lottade att vi har kommit så långt i vår samhällsutveckling att vi inte längre är beroende utav att våra barn försörjer oss när vi blir äldre.. så vi är mer beroende utav att de blir självständiga och lyckliga individer.. och som själva blir en del av samhället.. som försörjer oss när vi blir gamla!

Såå.. prio ett är att barnen mår bra.. att de utvecklas till sunda individer som tar sitt samhällsansvar.. för allas bästa!

Alla barn gör fel, alla barn gör uppror mot och testar sina föräldrars gränser.. föräldrarnas gränser är första kontakten mot samhällets gränser, det är lite där man lär sig hur det är att vara en del av samhället!

Och i realiteten så skiljer det inte såå mycket mellan olika mänskliga samhällen.

Lite olika samhällsstruktur, politik, religion, värderingar.. grejen är hur som helst att barnen är de som så småningom kommer att ta över.. när vi själva blir äldre.

Och vi råkar leva i ett av världens rikaste/demokratiska länder.. så aga är förbjudet.. iomed att det knappast leder till att barnen mår bra.. blir de självständiga/demokratiska/samhällsnyttiga individer som vi behöver!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.