Integration, immigration och politik

Tog sitt liv - Migrationsverket medger....

2017-10-20 13:41 #0 av: Loris M

.... att de gjort fel. 

Vi har skrivit tidigare att det händer rätt ofta att Migrationsverket kommer med märkliga beslut och utvisar människor på lösa och märkliga grunder. Beslut som många gånger leder till döden. 

Nu har ännu en ung man tagit sitt liv efter beslutet om utvisning. 

"Efter att de båda afghanska bröderna fick beskedet att de inte fick stanna i Sverige tog den äldste och svårt synskadade brodern Assad sitt liv. Nu konstaterar Migrationsverket att utvisningsbesluten var felaktiga.

Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket beklagar att besluten aldrig prövades av Migrationsdomstolen.

– Ibland fattar vi felaktiga beslut. Det fruktansvärda här är att det inte fick gå hela vägen utan att en ung människa kände sig nödgad att ta sitt liv, säger han.

2015 kom Esmat Hassani ensam till Sverige. Han var 14 år. Hans storebror Assad fanns då redan i landet. Under hösten fick båda bröderna avslag av Migrationsverket. Utvisningen av nu 16-årige Esmat var enligt Migrationsverket möjlig eftersom han ansågs ha ett så kallat ordnat mottagande i Afghanistan. Brödernas föräldrar är döda. Och mottagandet skulle därför utgöras av hans svårt synskadade bror.

Ett par dygn efter det negativa beskedet från Migrationsverket tog Assad sitt liv."

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/esmats-bror-tog-sitt-liv

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-20 13:44 #1 av: Loris M

Och ändå är de helt medvetna om att det kan vara så att de skickar dessa män in i döden. Förra året gjorde Migrationsverket nämligen en egen granskning och konstaterade att i hälften av asylbesluten har de inte gjort en tillräcklig utredning vilket innebär att dessa kan vara felaktiga.

"Förra året tog Migrationsverket över 100 000 beslut. För att få en bild av kvalitén i dem har myndigheten nu gått igenom 400 av besluten. Resultatet visar att bara hälften av utredningarna är kompletta, enligt en rapport som Sveriges radios Kaliber har tagit del av.

I flera av besluten handlar det om brister i utredningen av själva kärnfrågan – till exempel att myndigheten inte i tillräcklig utsträckning har rett ut den asylsökandes skyddsskäl, eller hur riskerna ser ut om hen skulle skickas tillbaka till sitt hemland. Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, säger att de inte är nöjda över resultatet.

– Självklart är vi inte det. Vi kommer nu att få satsa på att jobba med kvalitetsfrågor och kompetensutveckling. Så länge vi ser att vi kan göra saker bättre så kommer vi inte att vara nöjda, säger han till Sveriges radio. "

https://www.etc.se/inrikes/brister-i-halften-av-migrationsverkets-asylbeslut

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-20 15:12 #2 av: Magi-cat

Gråter

Högst allvarligt om myndighetens inte ens gör det den ska när den inte "inte i tillräcklig utsträckning har rett ut den asylsökandes skyddsskäl"!

Det hjälper inte att rapa ur sig floskler som "jobba med kvalitetsfrågor och kompetensutveckling".

Det skulle räcka långt att helt enkelt följa gällande regler, lagar och FN-konvention, samt  i många fall, helst alla, tillämpa en dos hjärta och sunt förnuft!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.