Övrigt

Mataffär som tar ställning mot rasism

2017-08-23 21:03 #0 av: Loris M

"Mataffären Edeka supermarket i Hamburg i Tyskland ville ta ställning mot rasism och visa varför invandring behövs. Därför plockade de bort alla utländska varor från matvaruhyllorna och sålde bara tyska varor under en dags tid. Detta innebar att det till exempel inte fanns spanska tomater, grekiska oliver eller någon ost.

På lördagen möttes kunderna av skyltar med olika budskap vid butikens hyllor – som till exempel: ”Den här hyllan är ganska tråkig utan variation”.

Vid den annars välfyllda salladsbaren hade de satt upp en skylt med texten: ”Idag är vårt urval begränsat”. Och på skylten vid ostdisken möttes man av texten: ”Så tom är en hylla utan utlänningar”."

Tryck här för att se hur hyllorna ser ut! 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-08-23 21:04 #1 av: [NeferNefer]

SkrattarSuperbra initiativ av dem!! Tummen uppBlomma

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-08-23 21:08 #2 av: DesK

Vilket jättebra initiativ! (Ibland blir man lite extra stolt och glad för att härstamma från Tyskland)

Désirée

Anmäl
2017-08-23 21:23 #3 av: Magi-cat

Vilken jättebra grej! Blomma 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-08-23 21:28 #4 av: [memoirsofaclone]

Tog de bort varor från t ex danmark, england osv också? Kan inte riktigt se kopplingen till rasism i detta. Och kritik mot invandring behöver inte nödvändigtvis bero på just rasism.

Anmäl
2017-08-23 21:36 #5 av: DesK

Förstår att det är svårt att se koppling till rasism i detta, om man saknar grundläggande kunskaper i vår historia. Det är de historielösa människorna som inte kan ta till sig och lära sig av vår historia. 

Désirée

Anmäl
2017-08-23 21:52 #6 av: [memoirsofaclone]

Tkr jag har rätt hyfsade historiekunskaper och kan väl på nåt sätt förstå tanken. Men det finns säkert tydligare sätt att demonstrera mot rasism på. Men ni som inte är historielösa får gärna förklara. 

Anmäl
2017-08-24 19:57 #7 av: Zepp

Jaa.. varför kan man de inte sälja Svenska bananer.. det om något borde ju bli världens succe?

Svenska, närodlade och ekologiska.. tack!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-08-25 16:17 #8 av: tarantass

#6: ligger mycket i det. En fråga behöver inte betyda att man inte kan ta en förklaring, och även om man skulle vara okunnig i relevanta delar av historien kanske man är villig att ta in ett vettigt svar.

Även om det finns många som frågar saker fast de inte är beredda att lyssna på vad man svarar måste man ju akta sig för att tro att det gäller alla. Tror man det får man bara ännu fler mot sig.

Någon som kan svara? Tyvärr har jag inte den orken just nu.

Anmäl
2017-08-26 14:07 #9 av: tarantass

Okej, tar ett par saker utan att tänka efter så mycket:

"Kolonialvaror" kallades det förr, sådant som kom från de koloniserade delarna av världen. Det har efterträtts av nykolonialismen, där västerlandet ställer villkoren för världshandeln och styr handelsavtalen på ett sätt som i regel är förmånligt för den och mycket oförmånligt för de före detta kolonierna ("u-länderna", "tredje världen"). Samma delar av världen som de människor kommer ifrån som vita rasister brukar förakta (med undantag för västerländska romer, resande, judar och urbefolkningar).

Därifrån kommer mer mat och matingredienser än man kanske kan tro. Palmfett, bara som ett exempel, finns väl i litet av varje numera. (Bidrar förresten också starkt till att orangutangen snart är utrotad, bland annat.)

Vilka invandrare och invandrarbarn som har lägst status har växlat med vilka den tidigare underklassen har känt sig hotad av. Det har inte alltid varit folk så långt bortifrån som Mellanöstern eller Afrika. På femtio- och sextiotalen var det i Sverige mycket italienare och finnar som var de farliga våldsamma mörkhåriga (pasta, tomatsås, pizza med mera; finsk mat som har gått in i det svenska köket kommer jag inte på för tillfället). Sedan greker, latinamerikaner, jugoslaver. Så det beror också på vilket tidsdjup man har i sitt liv och sin föreställningsvärld, men räknar man med alla dessa grupper som har passerat revy blir det mycket mat, även sådant som ingår i "svensk husmanskost".

Sedan kan man förstås fortsätta längre tillbaka i tiden, till turkiska kåldolmar, korv Stroganoff och annat.

Men visst, för att tillräckligt många ska kunna uppfatta en sådan här bojkott som relevant vill det till att den rör sig med varor som de kan koppla till främmande ursprung. Gärna också att den informerar om det på ett bra sätt, sakligt och inte pekpinneaktigt. Gör man det har man också en gyllene chans till folkbildning. Också, naturligtvis, i ekologi och global rättvisa.

Hur det ligger till med det i det här fallet vet jag inte, men grundidén ser jag då inget fel med.

Anmäl
2017-08-26 17:20 #10 av: tarantass

… även många "inhemska" ingredienser är från början utrikiska, för att nu följa det historiska spåret vidare – bland annat tomater och potatis (båda från Mellan- och Sydamerika efter deras "upptäckt"), våra klassiska "fyra sädesslag" (havre, vete, korn och råg, alla från stenålderns Mellanöstern) och diverse kryddor (många kom med munkar under medeltiden, en del andra var lyxartiklar som fraktades längs Sidenvägen från det Asien vars inflytande på oss vi alltid underskattar).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.