2017-03-11 11:28 #0 av: Loris M

Tänkvärt och viktigt! Hoppas att många ser filmen och att ni tar er tid att läsa den här artikeln:

"Där Jon-Henrik slagit igenom med livsglädje och passion har Amanda Kernells Sameblod en leverans av benhård realism, kantat med kärlek och sorg. 

Hon har själv beskrivit det som att peta i fortfarande blödande sår – vilket hon också har helt rätt i. För vi ska minnas att samtidigt som Jon-Henrik slog igenom i Talang 2014 stod Robert Gustafsson på bästa sändningstid på TV4 och gjorde en grovt rasistisk sketch om samer som blev anmäld över 50 gånger till Granskningsnämnden – och sedan friades.

Dessutom tänkte SF Bio inte ens visa Sameblod i Malmö eller Uppsala, och tänkte hålla den nere till ett litet antal små biografer i Stockholm och Göteborg – före vem kan väl vara intresserad av en ”liten samisk film”? Sveriges rasistiska strukturer blottläggs inte bara i filmen utan även i verkligheten.

Det Sameblod lyckas med är att lämna publiken med en brinnande fråga: Varför kunde jag inget om det här före jag såg filmen och varför är inte det här allmän kunskap i Sverige? /.../

Sameblod öppnar dörrar i ett Sverige som än i dag inte gjort upp med sitt koloniala arv, som berövat oss samer marken men också slagit split samer emellan genom att dela upp samer i ”riktiga” renskötande samer som skulle gå Lappskola, och de övriga 90 procenten av den samiska befolkningen som skulle assimileras, och där många än i dag nekas status som same.

Därför är det hög tid att Sveriges politiker gör om och gör rätt: Revidera läroplanen för grundskolan så att Sveriges koloniala historia blir allmänt känd! Det är dags nu."

http://www.svt.se/opinion/article12769644.svt