2016-10-04 08:27 #0 av: Loris M

"Rekryteringen av barnsoldater har dubblerats i Afghanistan de senaste två åren, de visar en rapport som Rädda Barnen släpper i dag. Situationen för barn i Afghanistan är så pass alarmerande att Sverige borde bli mer restriktiva med utvisningar av barn dit menar Rädda Barnen. 

– Situationen för barn i Afghanistan är väldigt allvarlig. Det är barnen som betalar det högsta priset just nu i Afghanistan, säger Elisabeth Dahlin generalsekreterare Rädda Barnen. 

Nästan alla barn i Afghanistan, 9 av tio, har blivit utsatta för våld. De handlar om bli misshandlad, att brännas och till och med skendränkas, det visar Rädda Barnens nya rapport. De har intervjuat över tusen barn, drygt hälften är under 15 år.

Att någon i familjen mördats är nåt som mer än var tredje barn varit med om. Barnarbete är vanligt och rekryteringen av barnsoldater har dubblerats de senaste två åren. Alla barn överlever inte ens sin 5 års dag, varje år dör 100 000 barn innan dom fyllt 5.

Den här verkligheten måste spela roll för hur Sverige ser på avvisningar av barn till Afghanistan menar Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

– Som situationen är för barn i dag i Afghanistan så ska man vara ytterst restriktiv med att skicka tillbaka barn om det inte finns ett gott mottagande. Och det finns det inte i dag i Afghanistan."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6532163