Övrigt

"How I stopped the Taliban from shutting down....

2016-06-12 20:57 #0 av: Loris M

.... my school"

Sakena Yacoobi berättar i en jättekort (ca 18 min.), men sevärd TED-video om sitt arbete i Afghanistan. Hon berättar om livet innan kriget och hur hon åkte till USA för att utbilda sig men kom tillbaka när kriget bröt ut för att hjälpa till. När talibanerna stängde ner alla skolor insåg hon att hon hade ett uppdrag - att utbilda flickor. Utbildningen gav henne allt och det ville hon att även flickor ska få uppleva. Så hon började undervisa flickor i hemlighet. I videon berättar hon om ögonblicket när talibanerna stormar in beväpnade till tänderna i lokaler där hon undervisar för att ta reda på om det stämmer att hon bedriver undervisning. Hon berättar också hur hon klarar sig ur situationen med livet i behåll.....

Världen är full av starka, smarta, modiga kvinnor som verkligen gör skillnad för många och ofta i det tysta. Sakena är en av dem och jag hoppas att ni tycker som jag att det är inspirerande att lyssna på henne.Hjärta

TED-video: "How I stopped the Taliban from shutting down my school"

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-12 21:12 #1 av: Loris M

Och så en annan kvinna från Afghanistan som berättar om män som vågar utmana normen och regimen för att deras döttrar ska få en utbildning.

"Imagine a country where girls must sneak out to go to school, with deadly consequences if they get caught learning. This was Afghanistan under the Taliban, and traces of that danger remain today. 22-year-old Shabana Basij-Rasikh runs a school for girls in Afghanistan. She celebrates the power of a family's decision to believe in their daughters — and tells the story of one brave father who stood up to local threats"

https://www.ted.com/talks/shabana_basij_rasikh_dare_to_educate_afghan_girls#t-478773

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.