Annons:
Etiketterartikelmultikulturellt
Läst 5241 ggr
Loris M
2015-11-21, 18:27

Rasism - Vad är det?!

Söker ni på ordet rasism kommer ni att få upp nästan en miljon träffar på mindre än 40 sekunder. Ändå verkar det råda stor förvirring kring vad det är. En del menar att man är rasist så fort man uttalar sig om invandring. Andra menar att det finns rasism inom oss alla som väcks till liv så fort vi möter något främmande som vi inte känner igen.

Det verkar som att rasism och främlingsfientlighet får allt större plats i diskussioner på nätet. En del menar att det knappt längre går att uttala sig om andra människor och andra kulturer som är olika oss själva och det vi känner till, utan att bli kallad för rasist. Men är det verkligen så? 

Idag läste jag en artikel som handlar om något som  journalisten kallat för "asylattack". När man läser så framkommer det att en man i 30-års ålder förberedde en attack mot ett asylboende. Mannen tillbringade större delen av sin tid att sitta vid datorn med att läsa på rasistiska hemsidor om terrorism och utländska personer. Han ringde själv polisen och berättade att han skulle angripa asylsökande. När polisen grepp och avväpnade honom sa han:

"- Ge mig kniven så ska jag gå och hugga ner några svartingar".  Är det rasism? Det verkar inte så, då mannen kommer att åtalas för brott mot knivlagen och förberedelse för grov misshandel. Mannen påstod att han var psykisk sjuk, något som senare psykiatrisk undersökning visat att han inte är. Ingenstans i artikeln nämns att mannen hade rasistiska motiv och istället för att kalla det vid sitt rätta namn för rasistattack, väljer tidningen att kalla det för asylattack. Med andra ord är det rätt så ofarligt att uttrycka sig rasistiskt idag. 

Tittar man på nätet på diverse sidor så menar många att även rasistiska och främlingsfientliga åsikter måste få komma fram. Vi har något som heter yttrandefrihet och att inte låta sådana åsikter komma fram likställer några med att man är emot yttrandefrihet och vill "tysta ner". Men det som dessa personer glömmer bort är att yttrandefrihet betyder inte att man inte har något ansvar alls. Att man kan slänga ur sig vilka dumheter som helst. Det finns fortfarande andra lagar som hets mot folkgrupp som "tvingar" oss att visa hänsyn. Jag tänker också, hur svårt kan det vara egentligen? Måste vi ha definitioner för att veta om något är okej att säga? Var har det sunda förnuftet tagit vägen? 

Jag önskar så innerligt att vi kunde sluta larva oss och sluta låtsas att vi inte vet vad rasism och främlingsfientlighet är. Kan inte var och en som är osäker använda sitt sunda förnuft och fråga sig själv: Kan någon annan ta illa vid sig om jag säger så här? Är det lämpligt att säga så här? Hur skulle jag uppleva det om någon annan sa samma sak till mig? Strunta i definitioner och olika tolkningar och tänk själv. 

Bild från: https://pixabay.com/

Annons:
Tjeja
2015-11-21, 19:06
#1

Intressant och tänkvärt skrivet LorisM!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Loris M
2015-11-21, 19:07
#2

Tack Tjeja!

Calcifer
2015-11-21, 19:08
#3

Jag tycker det är så otroligt tröttsamt när människor uttrycker sig rasistiskt och får det utpekat för sig och då måste skrika att man är så jävla PK och att man överdriver/är känslig, osv. Det är inte PK att känna igen rasism. Och det är inte att kalla en person rasist för att man pekar ut ett påstående som är rasistiskt.

Suck.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

Loris M
2015-11-21, 19:51
#4

#3 Visst är det tröttsamt! Och någon anmälde även denna artikel bara någon minut efter att jag publicerat den. 😕

Calcifer
2015-11-21, 19:53
#5

#4 Ja gott om barn verkar det finnas på ifokus…😎


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

Tjeja
2015-11-21, 21:21
#6

#3 Det är också minst lika tröttsamt att bli klassad som rasist så fort man kritiserar Sveriges allt för öppna flyktingmottagning. Dessutom är det surt och tröttsamt att fortfarande uppleva det efter att t o m Löfven själ erkänt att svenskt styre har misslyckats med både flyktingmottagning och integration.

För tillfället undrar jag själv om det bästa inte vore att helt stänga gränserna för en kort period, tills alla de som kommit in hittills faktisk har fått någonstans att bo och slipper sova på gatan. Ett par veckor skulle kunna underlätta för migrationsverket att jobba ikapp lite och fokusera på att färdigställa boendemöjligheter för de som kommer istället för att som i dagsläget bara ösa på folk på bussar och skicka iväg innan de ens vet var den busslasten skall ta vägen och hamna.

Jag lovar dig att det är inte ett dugg trevligare att känna sig utpekad som rasist och ibland t o m nazist för att man är kritisk till hur Sverige hanterar invandringen i allmänhet och flyktingströmmen i synnerhet. Och det är minst lika frustrerande och uttröttande att  få påpekat att kritiken man ställer är rasistisk! Speciellt när många precis som jag anser att det inte behöver vara ett dugg rasistiskt för man behöver inte ha ett dugg emot personerna som invandrar i sig över huvud taget för att man inser att glaset är fullt och fler glas behövs innan man häller på mer!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Annons:
Loris M
2015-11-21, 21:36
#7

#6  Det är också minst lika tröttsamt att bli klassad som rasist så fort man kritiserar Sveriges allt för öppna flyktingmottagning.

Och det är precis det här jag tar upp i artikeln! Vem anklagar vem och var för att vara rasist? Det har inte jag sett. Däremot att folk uttrycker sig rasistiskt (eller oftare främlingsfientligt) och blir anklagade för det, det har jag sett. 

Så klart att man ska kunna diskutera flyktingpolitik utan att bli kallad för rasist. Men en del klarar inte att hålla det på en vettig nivå utan måste vräka ur sig konstigheter och åsikter som faktiskt är rasistiska. Jag skulle respektera någon som skriver: Jag är oroad över situationen och oroad över att vi inte kommer kunna ta hand om de som redan kommit till Sverige på ett bra sätt (så som du skriver nu). Men om någon sedan tillägger: Snart får vi inte gå ut utan burka och Koranen. Titta bara på de som kommer hit med sina konstiga seder och våldtar våra kvinnor och förbereder terrorattacker…. o.s.v. då tappar jag respekten för personen och tycker inte att det är någon idé att diskutera ens och försöka resonera med personen i fråga.

Calcifer
2015-11-21, 21:45
#8

#6 Ja så är det absolut, jag kan dock inte prata från personlig erfarenhet från "den sidan", eftersom jag inte blivit anklagad för att vara rasist (utom någon gång på krogen av en rejält påverkad person som dessutom hade samma hudfärg som mig och inget som sas hade någon logik).


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

Tjeja
2015-11-21, 22:17
#9

#7 Ja sådana uttalanden som ang burka och koranen ser jag också som främlingsfientliga och framförallt som okunniga. Samtidigt måste man ju ändå ha viss förståelse för deras oro, om än den uttrycks på ett okunnigt och felaktigt vis.

Alla är ju inte bara oroade för deras skull som kommer, utan även oroade för sin egen säkerhet, vilket ju är förståeligt nu med höjd hotnivå terrorattacker och annat. Att det sedan  uttrycks i korkade och okunniga ordalag är förstås fortfarande fel. Men att hacka ner på deras uttryck kommer inte att förändra deras åsikter eller förändra deras syn på saker. M a  o Hjälper det inte någon sida på något sätt att hacka ner på deras  uttryck. Utan att föra ett samtal där man istället plockar fram vad det är dem egentligen är oroliga och rädda för och prata om det istället. Att förklara för dem hur det fungerar ur deras rädda perspektiv. Ungefär som man förklarar för ett skrämt barn. Det hjälper ju inte att ryta åt en rädd person att sluta hacka tänder liksom.

Personligen är jag orolig för att de som kommer hit som jag upplever blir lurade och undermåligt omhändertagna. Då är det bättre att vi får hjälpa dem vi kan här på ett bra vis tycker jag men satsa betydligt mer på att hjälpa de större grupperna i krigets närområden där fler får mer och bättre hjälp än här ute i snö och kyla. Men där kan man ju tycka olika. Endel ser hellre att man hjälper alla komma hit tills ingen längre upplever hjälpen som hjälp hellre än att man hjälper de drabbade där dem är så de slipper söka sig ända hit.  Ytterligare andra tycker som jag, ska vi skapa en långsiktigt hållbar förändring och hjälpa människor och framtiden är det bäst att hjälpa flest där det gör som mest nytta. Och detta kan man ju diskutera och ha olika åsikter om. Men själv har jag fått det kastat emot mig flera gånger att min önskan att hjälpa mer på plats i krigsområdena hellre än att ta alla hit är en rasistisk åsikt. Vilket är fullkomligt sakfel. Jag vill hjälpa! Är det rasistiskt liksom? Och detta anklagas jag då för bara för att det finns andra människor som säger samma sak men man kan ifrågasätta om det verkligen är deras önskemål och intention att hjälpa.

Men ja, sedan när det kommer till diskussioner här på iFokus så är det ju olika hur mycket kunskap, insikt och erfarenheter som folk har. Men alla vill gärna uttrycka sina åsikter utifrån den erfarenhet och kunskap de har, än om det är ignorant och liten. Tyvärr kan det ju bli olyckligt i båda läger då, vilket jag tyvärr tror i 90% av fallen egentligen handlar om missförstånd utifrån oförmåga att kunna ta till sig och försöka se saker ur andra människors perspektiv. Inte bara hos de som uttrycker rasistiska åsikter utan lika mycket åt andra hållet med.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

tarantass
2015-11-22, 04:27
#10

#0: Väldigt bra inlägg!

#9: jag håller med dig om att det inte hjälper att ryta åt den som är rädd. Men frågan är också hur infekterad av hat rädslan har hunnit bli. Enligt min erfarenhet ofta bortom räddning, tyvärr. I synnerhet på nätet, där man har små eller inga möjligheter att få till någon vettig kommunikation om inte allt stämmer redan från början. De som har mer av din inställning, även om de är sämre på att hantera sin rädsla, brukar också hålla sig måttfullare från början.

Något liknande med att bli kallad rasist bara för att man kritiserar flyktingpolitiken. Inte heller jag har någon personlig erfarenhet av det (med undantag för en och annan som även folk i mitt läger har ansett halvgalen och ofta bett tagga ner); desto oftare har jag sett folk säga "det här kan man ju inte säga utan att bli anklagad för rasist", men är det inte rasistiskt har de heller inte blivit anklagade för det; ändå kan de vara igång likadant i nästa tråd, och nästa, och nästa…

Men okej, det förekommer säkert. Jag undrar bara om inte klagandet har blivit självgående hos många. Rädsla det också kanske – grundad i en verklighet de har upplevt på annat håll eller "bara" upptrissad genom vad folk omkring dem säger. Men hur ska man få en sådan människa att stanna upp och ta in att folk faktiskt inte skriver "rasist" till hen utan besvarar hen seriöst, om personen är så långt gången att hen själv inte kan läsa det innantill?

#6 och #9: Fulla glas och "hjälpa på plats": som om någon som vill att vi ska hjälpa  flyktingar hos oss vore mot hjälp på plats! Saken är den att vi redan hjälper på plats. Men lägren och de redan innan dåligt fungerande infrastrukturerna i de fattiga grannländerna är ännu fullare än våra glas och har varit det länge. Vill man bara ha den ena sortens hjälp (så vitt jag vet är det bara de som säger "hjälp på plats istället" som vill det*) blir det alltså fler som dör, våldtas och så vidare. Så enkelt och så hemskt är det. Visst, det kan man tycka är ofrånkomligt, men då ska man också stå för det.

__________________

* Eller en del av dem. SD har visst röstat mot hjälp på plats också, så de vill inte ha någon hjälp alls.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Magi-cat
2015-11-22, 09:11
#11

#0 Lysande, Loris M! ✨🌺

"Jag önskar så innerligt att vi kunde sluta larva oss och sluta låtsas att vi inte vet vad rasism och främlingsfientlighet är. Kan inte var och en som är osäker använda sitt sunda förnuft och fråga sig själv: Kan någon annan ta illa vid sig om jag säger så här? Är det lämpligt att säga så här? Hur skulle jag uppleva det om någon annan sa samma sak till mig? Strunta i definitioner och olika tolkningar och tänk själv. "

Huvudet på spiken. Att slita med definitioner som alla enas om i bästa samförstånd är en utopi och man kommer (förmodligen) ingen vart utan det tar bara fokus från sakfrågan. Ett sunt förnuft kommer man långt med. Det blir problem först när folk faktiskt har rasistiska/främlingsfientliga åsikter men vecklar in dem i en snyggare förpackning och kräver att man ska tro på dem. 

Något som är rasistiskt/främlingsfientligt måste också få benämnas för vad det ÄR!

#10 Jag undrar bara om inte klagandet har blivit självgående hos många. 

Det tror jag. När det knappt går att föra en diskussion utan detta klagande och eviga snack om  "PK"

#9 Jag vill hjälpa! Är det rasistiskt liksom? 

Är du säker på att du blivit anklagad för rasism, och dessutom enbart för att du "vill hjälpa"? Det är också en myt som tuggas om och om igen att någon skulle vara emot att hjälpa- på-plats - också. (Utom SD då, se #10)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Loris M
2015-11-22, 09:24
#12

#10 #11 

Mycket bra skrivet båda två! 🌺

[NeferNefer]
2015-11-22, 11:25
#13

Loris: Mycket klokt och bra skrivet! 🌺Det där med "asylattack" har jag också reagerat över. Självklart är det en rasistattack eller en terrorattack som planeras när någon beväpnar sig för att angripa "svartingar", som den gripne själv kallade sina tilltänkta offer.

Annons:
Magi-cat
2015-11-22, 12:53
#14

#13 Ja, det är allvarligt att inte kalla saker för vad det är! Varför, kan man undra?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tjeja
2015-11-22, 13:32
#15

#11 och #10 "Jag undrar bara om inte klagandet har blivit självgående hos många. "

"Det tror jag. När det knappt går att föra en diskussion utan detta klagande och eviga snack om  "PK""

Ja självgående tror jag absolut att det blivit.  Åt båda hållen dessutom speciellt i trådar här på iFokus. Många har spontant taggarna utåt från början så fort man börjar läsa i en tråd, redo att försvara sin åsikt redan den ens blivit kritiserad. 😕 Det vore inte fel om man kunnat få till en nystart på något vis från "båda sidor". Men sånt är ju svårt när det handlar om mångas åsikter och bara i skrift på ett forum där majoriteten ändå är relativt anonyma bakom sina avatarer.

OT: #10 "* Eller en del av dem. SD har visst röstat mot hjälp på plats också, så de vill inte ha någon hjälp alls."

Ja något som skrämmer mig med SD (förutom mycket annat) är just det att dem har talat sig varma för flera bra saker som dem dessutom lagt in i sitt partiprogram men sedan har dem röstat och agerat precis tvärt emot det de själva propagerat för. Inte bara detta med att hjälpa på plats utan även när det gäller saker som inte har med invandringen att göra så som sjukvård och hjälp till äldre. De få saker man hoppats att de skulle vara med och rösta igenom av regeringsförslagen har den vänt sig helt emot bara för att förslaget kommit från en regering som inte vill samarbeta med dem.. sandlåda! lika skrämmande och omoget som Romson! (slut på OT)

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

RobinEH
2015-11-22, 13:35
#16

#14 För att det inte finns en fullgod definition och därmed föreligger osäkerhet om när begreppet skall användas?

Till skillnad från TS så tycker jag att definitioner är fullt väsentliga och nödvändiga för att vi skall kunna bruka ett begrepp tillsammans. Jag tycker inte att "sunt förnuft" är tillräckligt för att gemensamt bruka en term.  Har vi ingen definition så är det alltid korrekt och inkorrekt att bruka en viss term.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Magi-cat
2015-11-22, 13:51
#17

#16 Definitioner finns, men till slut är det ändå en personlig tolkning när begreppen tillämpas. #0 gav några enkla och praktiska råd hur man kan tänka.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Loris M
2015-11-22, 16:08
#18

#16 Jag tycker inte att definitioner är oväsentliga. Så klart måste vi definiera och tolka vår värld tillsammans för att göra den begriplig och för att försäkra oss om att vi pratar om samma sak. 

Definitioner finns (som Magi-cat skriver) både när det gäller rasism och främlingsfientlighet. Ändå verkar det vara svårt för så många att veta vad det är och var gränsen går. Hamnar man i ett sådant läge, då  kan man använda sig av sunt förnuft och strunta i definitioner som jag skriver. Att säga att det inte finns någon bra definition på vad rasism är, använder en del som en ursäkt för att fortsätta uttala sig rasistiskt. Det är det jag reagerar på i artikeln.

Loris M
2015-11-22, 16:18
#19

#15 Många har spontant taggarna utåt från början så fort man börjar läsa i en tråd, redo att försvara sin åsikt redan den ens blivit kritiserad. Ledsen Det vore inte fel om man kunnat få till en nystart på något vis från "båda sidor". Men sånt är ju svårt när det handlar om mångas åsikter och bara i skrift på ett forum där majoriteten ändå är relativt anonyma bakom sina avatarer.

Håller med dig här. Tråkigt att det blivit som det blivit. Jag önskar också att det fanns ett sätt där "de båda sidorna" kunde vara mera mottagliga för varandras argument. Jag märker att jag inte heller är mottaglig för att lyssna när någon uttrycker sig så som jag beskriver i #7. Då har jag väldigt svårt för att ta till mig det som sägs eftersom sådant synsätt är så otroligt långt ifrån mitt eget. Det blir i princip omöjligt att nå till varandra i det fallet.

Zepp
2015-11-22, 21:35
#20

Rasism handlar enkelt om att man anser att personer av olika ras har olika värde och därmed rättigheter!

Det är den enklaste delen av definitionerna!

Först o främst iomed att det inte finns några olika mänskliga raser.. vi är alla Homo Sapiens Sapiens!

Vi ser alla lite olika ut och har olika kultur.. men är samma ras.. Sapiens Sapiens av släktet Homonoider!

Främlingsfientlighet är mest en fobi eller politisk inriktning.

Bygger på andra grunder, tex nationalitet, religion och annat.

Mest handlar det om rädslan för det okända.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
tarantass
2015-11-22, 22:14
#21

#20: tyvärr finns det numera folk som hävdar att det inte är på grund av biologiska rasskillnader de anser att olika folkgrupper har olika värde och rättigheter, utan på grund av kulturskillnader, och att det ger dem rätt att inte kallas rasister fast allt annat är samma.

Konstigt nog har de dykt upp ungefär samtidigt med att den gamla biologiska rasismen har blivit så misskrediterad att nästan ingen vill kännas vid den.

Det finns också folk som säger att de menar att alla folkgrupper har samma värde och rättigheter, bara olika karaktär; men på något konstigt vis visar det sig ändå alltid, när man går till konkreta fall, att de praktiska slutsatserna blir desamma som för dem som hävdar olika värde och rättigheter.

Två skäl till att tänka över det där med vanligt förnuft och hänsyn som Loris M skisserar i #0.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

tarantass
2015-11-22, 22:55
#22

… och (kanske bäst att säga rent ut): två skäl att kanske inte låta de personerna komma undan med att slippa kallas "rasister".

De som tror att det därmed går inflation i ordet har nog inte riktigt tänkt på människans förmåga att sminka om kontroversiella idéer efter tidsandan.

Slentrianmässig rasiststämpling är det ju inte i de här fallen.

Däremot måste vi fundera över hur vi ska lära ut sådana här grundläggande historiska fakta till historielösa människor som tror och vill tro att de existerar i ett historiskt vakuum där just deras idéer är helt nya.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Zepp
2015-11-24, 21:22
#23

Jag tror överhuvudtaget inte att det går att lära ut sådant till dessa människor.. den kunskapen finns redan men den stämmer inte med deras behov!

Som regel handlar det om folk som själva inte lyckats särskildt bra i livet.. de har inte lyckats ta till sig alla de fördelar som facktist finns!

Mycket handlar om politik och skatter, samt utbildning!

Vad var skillnaden nu och på 30-40-talet?

Skillnaden i dag är att medelklassen är helt bidragsberoende.. eller i finare ordalag avdragsberoende!

Allt som hotar detta är är en del av det som hotar en traditionell "svensk livstil"!

På 30-40-talet så var det en skymf att lita på avdrag/få bidrag!

Någon som mins sin historia, "kohandeln" där bönderna vann mest, men statliga bidrag utgick till AK-arbeten till den proletära/medellösa befolkningen!

I dag ser situationen väldigt annorlunda ut.

Det är främst män på landsbygden i främst områden som som saknar utkomstmöjligheter som röstar SD!

Kvinnorna har flyttat till städerna och gått på universitet!

De är de nya makthavarna!

Det blir färre partners till de männen på landsbygden som sitter på sin gård och längtar efter någon kvinnlig lantlolla som kan bli mor åt deras barn!

Vi lever i det postindustriella samhället.. det är kanske inte den bästa benämningen men beskriver lite grand hur det skiftat från män med gårdar/ärvda fastigheter/fast jobb på bruket till universitetsutbildning!

I dag kan kvinnan vara den främsta inkomsttagaren i familjen.. iomed hennes utbildning/karriärsmöjligheter!

Blir hur som helst rätt komplicerat för en del män!?

Oså har vi medelklassens bidragsberoende.. det gäller båda könen och numera ofta i universistestäta städer.. bostäderna kostar miljoner.. då har man inte råd att ta emot flyktingar/införa fastighetsskatt igen/begränsa avdragen/lägga tak på lånen/tvingas amortera!

Det är mycket nu.. så jag har en viss förståelse för att det finns de som längtar tillbaka till det som en gång varit.. det kommer dock alldrig tillbaka!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

tarantass
2015-11-25, 20:04
#24

#23: nej, jag håller med om att kunskapen inte kan läras ut till dem som bäst skulle behöva den. SD:arna lever liksom nynazister och andra konspirationsteoretiker i en parallell värld. Där man (från strategernas sida avsiktligt) gör kommunikation med den normala världen omöjlig genom att automatiskt tyda allt som händer som bekräftelser på en enda förutbestämd världsmodell, tyda om allt meningsmotståndare säger och frånkänna dem grundläggande egenskaper som förstånd, omdöme och moral, förklara hela vetenskapssamhället lögnaktigt eller vad som nu behövs för att få hem den önskade världssynen utan hot.

Tyvärr kan jag inte hålla med om att man kan se de människorna som främst män i gamla jordbruks- och industribygder som inte längre klarar sig på den traditionella mansrollen. Inte nu längre. De utgör säkert fortfarande en kärntrupp (precis som akademiskt utbildade kan ha en viss immunitet), men "psykosen" har nu hunnit gripa om sig till nästan alla samhällsskikt. (Inget ont om dem som faktiskt är psykotiker, det är en helt annan sak.)

Vi har att hantera ett samhälle där en stor och växande minoritet lever i en annan verklighet, driven av rädsla och hat, och som det är omöjligt att kommunicera med.(som ofta med så starka affekter, och de här har dessutom skaffat sig ideologiska och sociala förskansningar). Och de kan snart vara en majoritet som vi blir styrda av. I en värld som kommer att fortsätta omvandlas hur de än blundar och gör precis vad som behövs för att förvärra problemen. (Och samtidigt göra det sämre för pensionärer och andra redan utsatta "vita" som de har lyckats förföra med sin propaganda fast de röstar mot dem i riksdagen.)

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Zepp
2015-11-25, 20:30
#25

Problemet är när en mångfasseterad världsbild står i motsatts mot ens eget välbefinnande.. när en nyanserad världsbild tenderar att hota denna bild!

När det poppar upp folk som de fakto har ett större behov av samhällets hjälp, än ens eget medelklasslivs små problem.. då utgör dessa ett hot!

Det hotet kan sen kläs i olika politisk dräkt!

När ens egna tillkortakommande känns nära så är det populärt att hitta syndabockar.. för jag har ju alldrig gjort fel, det är de andra som orsakar problemen.

En helt annan sak är att vi sedan 70-talet via lån och skattesänkningar/avdrag/bidrag ökat vår levnadsstandard!

Det har sitt pris och vissa har fått betala detta medans flertalet har fått det bättre.

Till slut är man vid vägs ände och det räcker inte längre.. och många lyckades inte hoppa på båten medans tid var.

Då blir det annat ljud i skällan från de som inte kom med den båten!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Tjeja
2015-11-25, 20:49
#26

#24 snacka om att ha fördomar och kunskapsbrist! 😂

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

tarantass
2015-11-25, 21:20
#27

#26: då tillhör du antingen parallellvärldsgänget eller har inte följt många diskussioner. Eller så missförstår du det där med nödvändiga generaliseringar (till skillnad från fördomsbaserade) som att de innebär att man säger att alla man generaliserar om är likadana.

Problemet är annars viktigt nog att tas på allvar.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Annons:
tarantass
2015-11-25, 22:04
#28

#25: det håller jag med om till stor del. Men man kunde ju ha lotsat samhället bra mycket smidigare utan att sälja ut det till Milton Friedman och hans riskkapitalister. Att den revolutionen kom samtidigt med globaliseringen, precis när en revolution i helt annan riktning hade behövts (nej, jag talar inte om någon östkommunistisk eller blodig eller så) – jag tror det är svårt att överskatta vad det har bidragit med till den här rasistiska (och rasist-svansiska) backlashen.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

tarantass
2015-11-25, 22:26
#29

… och till den religiöst fundamentalistiska, som ju är en del av samma backlash. Trygghetssökande i ett påhittat paradis, gärna förgånget, där man slipper förändring eller att bli tvungen att ta ställning till saker som känns främmande.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Upp till toppen
Annons: