Religioner, traditioner och levnadsregler

Kulturkrockar och att visa barnen nya kulturer

2018-03-19 18:56 #0 av: MelodyX

De flesta av oss gillar att resa, Thailandsresan är ett faktum för många svenskar till jul. Enligt undersökningar är vi ett av världens mest nöjesresande folk, därför är det väldigt konstigt att vi också har så svårt för andra kulturer när vi måste möta dem öga mot öga hemma. Själv tog jag barnen och åkte och gjorde praktik i Kairo i några månader. Barnen upplevde mängder av kulturkrockar, fick se fattigdom i flyktingläger, envisa försäljare som slängde upp dem på hästar vid pyramiderna, men de fick också en helt annan syn på andra kulturer än vad de skulle fått hemma i deras segregerade skola i området där mångmiljonvillorna står på rad. Och vänner - det fick de för livet.

Att se en härfågel betyder tur i Nordafrika.

När allt blev klart jag skulle till Kairo var det många som rynkade på näsan när jag berättade att jag skulle ta med barnen. "Man kan inte älska sina barn om man åker dit med dem" var det folk som sade och andra talade om för ungarna att de skulle bli ihjälbombade rätt och slätt så när vi väl åkte var de livrädda. Själv tvekade jag inte - naturligtvis finns risken för terrordåd överallt men vidtar man bara försiktighet är Kairo och Egypten inget värre än något annat ställe. Skinn på näsan krävs också, men jag är van att röra mig i MENAregionen och har aldrig känt obehag egentligen. 

Inte bara studier och jobb, här slappnar vi av på amerikanska ambassaden som har både pool och lekplats.

Kairo är en mångmiljon stad - här finns allt från de rikaste rika till de fattigaste fattiga. Vi hyrde en lägenhet strax utanför pyramiderna vilket ledde oss till en fantastisk syn varje morgon men området runt pyramiderna är också ett av de skabbigaste i staden.  Det gjorde inget, och det gjorde inte heller något för barnen. Redan första kvällen träffade de ett par barn i samma ålder utanför lägenheten som de umgicks med. Nästa kväll kom alla kvarterets barn och mötte dem och de var ute och lekte med dessa som de aldrig gjort annars. Barn bryr sig inte om olikheter eller svårigheter så som språk, när vi åkte hem från Egypten efter sex veckor, hade dottern lärt sig en hel del arabiska och det pratar hon fortfarande med de killar som har praktik på hennes skola och min man, vilket är jättekul. 

Härlig utsikt från lägenheten.

Jag tycker det är viktigt att visa världen för barnen. Visst är pyramiderna häftiga, det först diskussioner varje år om att stänga insidan av dem för turism eftersom det sliter så mycket på dem och det är redan nu väldigt restriktivt hur  många som får gå in i dessa magnifika verk, men vi fixade in oss i alla fall, och det känns roligt att barnen kan säga det. Egyptiska museet och faroniska byn var andra saker som vi besökte. 

Salahdins slott och tillhörande moské, en av alla moskéer vi var inne för.

Barnen tyckte det bästa var Salahdins slott och moské, där det även finns ett militärmuseeum där de fick provsitta alla de stridsplan som används och använts i de krig Egypten varit del av, både första och andra världskriget till exempel. De har också varit med in i moskéer, synagogor och kyrkor i koptiska Kairo.  Förutom att de besökt UNHCRs kontor och arbete. 

Jag skulle säga att det är perfekt att resa med barn till Kairo och jag tycker man ska ta en längre stund där än en-två dagar för att se pyramiderna under sin resa till Hurgharda. 

Det bästa med andra kulturer - den kulinariska resan

Idag är vi hemma igen men barnen vet väl hur de olika abrahamitiska religionerna utövas, de säger ifrån till sina släktingar på pappas sida när dessa kommer dragandes med rasistiskt snack om hur muslimer egentligen är, för de vet att det inte stämmer och de har många vänner som visserligen lever helt skilda liv men som är muslimer och som de älskar och fortfarande har kontakt med, och de har lärt sig att det är de som sa till dem innan de åkte att de skulle bli sönderbombade att det är de som är rädda för det okända och därför försöker projektera sin rädsla på barnen.  

Snart drar vi ut på nya äventyr och barnen ska hälsa på sina vänner igen. 

Anmäl
2018-05-29 01:25 #1 av: Zepp

Jag vill oxå åka till Egypten!

Jag vill iallafall se Egypten innan jag dör!

Hur som helst så åker jag inte till Thailand av miljöskäl.. näe nu ljuger jag lite, det är för långt att flyga och lite dyrt så det får bli Turkiet som vanligt!

Menna.. jag har släkt i Thailand, dvs min bror  är gift med en Thailändska, deras barn är altså halvThailändare.

Senast så stannade min bror och äldsta barnet hemma medans frun och yngsta barnet åkte till hennes föräldrar för att han skulle få umgås med morföräldrar.. inte tappa allt vad Thailändskt heter.

Hur som helst reser jag med min mor som är över 80 så hon reser inte till Thailand hur som helst!

Menna nu önskar jag ju inte att hon skall dö rätt snart men det vore trevligt att få träffa mina Thailändska brors svärföräldrar.. innan de dör?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-10 16:34 #2 av: Dioramabyggare

#0: tack MelodyX för ditt intressanta, spännande och trevliga inlägg!

Själv har jag "bara" upplevt de olika kulturerna i Danmark, Tyskland, Österrike och på Gran Canaria, då jag var i tio- och kanske tolvårsåldern. Men det är desto mer berikande för mig att ha varit i de länderna. "Kvar på önskelistan" står olika länder i öst-Europa, genom mitt intresse för vackra gammla  byggnader, folkdräkter och folkmusik.

Anmäl
2018-07-23 22:21 #3 av: MelodyX

Kairo borde vara på allas bucketlist faktiskt... Vi har sedan dess varit ut en del i östEuropa (och barnen har fasters släkt i Grekland och pappa i Spanien) men de är fortfarande lite för små för att ta till sig historia och sådana grejer som utspelar sig under 1900 talet och museeum tröttnar de ganska snabbt på. Det är lättare att greppa salthalten i Döda Havet eller Pyramiderna om man får klättra inne i dem än att gå runt på ett museeum om förintelsen (som kanske inte heller är särskilt barnvänligt). 

Anmäl
2018-12-15 00:15 #5 av: Zepp

Iallafall.. rätt snart är jag på väg till Egypten.. Hurghada ioförsig!

Det blir varken Kairo eller pyramider.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-12-26 00:38 #6 av: MelodyX

Hurghada är fantastiskt det också :-) Vi åker igen (till Kairo) under ramadan, det ska bli något alldeles speciellt. Annars kommer jag jobba med Palestinakonflikten i höst, då kommer barnen flytta med. Det blir nästa resa för oss som är lite annorlunda (dottern vill bada i döda havet och snorkla i röda havet, sonen vill gärna se soldater och var jesus föddes och dog, han lär bli besviken på det sistnämnda men soldater finns det som bekant i överflöd). 

Anmäl
2018-12-28 02:35 #7 av: Zepp

Jag betvivlar starkt att Hurghada kommer att bli något speciellt, däremot så har  jag inga som helst tvivel om att det kommer att vara minst lika bra som de flesta turistorter, dvs jag kommer nog inte bli besviken.

Speciellt inte på en av Vings anläggningar?

Men jag är öppen för överaskningar/nya intryck!

Det som besvärar mig mest är det där med tips, inget som vanliga svenskar är van vid alls, och så som svensk, man vill inte göra fel/man vill göra rätt för sig som rik europe!

Iallafall till hotellanläggningen med systerhotell så lär det ligga ett köpcentrum intill som tillhör samma koncern, där man kan shoppa, det är lixom inte min grej alls  förutom att vi brukar köpa present till min brorsdotter!

Dvs det blir min mor och jag, vi brukar mest sova och äta, på sådana ställen samt gå ner till stranden.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-12-28 19:59 #8 av: MelodyX

#7 Du bara MÅSTE snorkla, DET är fantastiskt i Hurgharda. Sedan kan det, beroende på hotell, vara mysigt att åka på ökensafari med fyrhjulingar. Vår utflykt var ruskigt dålig i början, de hade bara fyra fyrhjulingar så vissa av oss fick vänta, ingen riktig safari liksom. Men jag tror det beror på att hotellet, som inte ingår i någon concern eller är bundet till något charterbolag, bara snott ihop något med några unga grabbar som ville tjäna lite extra pengar. Kvällen på safarituren var lyckad i alla fall, öppet tält, gott käk, hubbelbubbel (vattenpipa heter det kanske?) och uppträdanden. Ska finnas några öar som Ving reser ut till också för snorkling och middag, jag har vänner som åkt de utflykterna och varit väldigt nöjda men jag bodde som sagt på ett hotell med mest semesterfirande egyptier så jag kan inte uttala mig om det närmare. Hurgharda har ju varit väldigt överexploaterat vilket gjort att även korallreven blivit fattigare på djurarter, nu har djulivet kommit tillbaka, vi såg bland annat hammarhaj när vi var där vilket naturligtvis blev hela resans höjdpunkt för ungarna... Hurgharda stad var jag bara ut i en kväll, så svårt att säga något om den :-) Men jag tror alldeles säkert att ni får en skön resa. Det är ju varmt där till skillnad från här i alla fall ... 

Anmäl
2018-12-31 00:51 #9 av: Zepp

Snorkla säger alla som jag pratat med.. grejen är att jag aldrig ens badar!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.