Annons:
Etiketterartikelmultikulturellt
Läst 1879 ggr
MelodyX
3/21/18, 8:00 AM

Jobb med integration del 2; Bidragsmyten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Del två handlar om myten om bidragen. Det finns en myt hos svenskar att flyktingar kommer hit och lever lyxliv på våra bidrag. Så är förstås inte fallet, de flesta flyktingar kan dock leva hyfsat bra, mycket beroende på att de går ihop i stora grupper, lagar mat och hjälper varandra och många inte är så benägna att konsumera som vi är i väst. Vi kanske borde lära oss av dessa istället? När jag mötte min man och han var hemma och skötte handlingen och matlagningen, klarade vi oss med ett matkonto på 1600 kronor per månad för hela familjen, som svensk hade jag inte klarat det.

Hur som helst, naturligtvis finns det undantag från ovan, jag har mött några få under åren i mitt jobb som hävdar att de blev lovade lyxlägenheter och att få bo i centrala Stockholm och få betalt för att bo i Sverige resten av livet, men det är någon enstaka av alla de människor jag mött . De flesta vill göra något, och vill ta del av det svenska samhället. Oavsett vilket är det inte så lätt att man bara kan gå hemma och casha in bidrag. När du får ditt uppehållstillstånd krävs det att du deltar i etableringen. Socialtjänsten kan betala upp till normen (vilket inte är särskilt högt i Sverige men är lika för alla som är skrivna här) men en nyanländ har alltid, precis som vem som helst i Sverige, skyldighet att själv bidra till sitt leverne. Det innebär etablering i första hand, det vill säga den obligatoriska samhällskunskapen, SFI och i många kommuner även föräldrautbildning om hur det är att vara förälder i Sverige.

Man är också tvungen, från det att barnet fyller ett år, att ta en förskoleplats och påbörja sin etablering. Tackar man nej till förskoleplatsen har man därmed inte uppfyllt kraven för att få ekonomiskt bistånd, och därför får man heller inget socialbidrag. Det här gäller för alla som är skrivna i Sverige, och det är klart att det bara är en myt att samhället inte skulle kräva någon form av motprestation från personen i fråga.

Jag tycker vi ofta jobbar emot en väl genomförd integration dock. Ett exempel på det är dagens etablering som är förändrad sedan förra året. Förut har man i princip kunnat börja läsa etableringen när som helst och fått läsa i de två år som gäller bara den är påbörjad. Numer måste man påbörja den inom två år från det man fått uppehållstillstånd, målet är att få människor ut i arbete tidigare. Och, det fungerar säkert för vissa, men det rimmar otroligt illa som det jämställda land Sverige försöker vara, för de som blir de stora förlorarna på att ha tidspress på sig att påbörja etableringen är naturligtvis kvinnorna, som kommer få ännu mer skit för att de "bara är hemma och föder barn". Som det svenska samhället ser ut idag kanske det inte finns så mycket alternativ för dem?

För de som alltså lever på bidrag, till exempel de som inte börjat etableringen (den är 6700 kronor i månaden förresten, meningen med etableringen är att den ska leda till arbete) är det alltså enligt norm för lägsta skäliga levnadsnivå som gäller (se normen för 2018 nedan) och det är inte mer pengar än för svenskar i samma situation, inget man som flykting kan leva lyxliv på med andra ord, och inget man heller enligt lag kan leva på en längre period, det gäller precis samma lagar och regler som för vem som helst.

När det kommer till övriga bidrag har en nyanländ rätt till samma som vem som helst har i Sverige, barnbidrag, föräldrapenning (50 dagar bara för barn som inte är födda här, varken mer eller mindre) och flerbarnstillägg. Det tar normalt sett flera månader, jag har klienter som har fått vänta ett halvår, för att få sin försäkringstillhörighet godkänd, så det är inte heller något som görs i ett nafs utan allt tar tid i det byråkratiska Sverige. Retroaktiva pengar fungerar inte, du kan söka från när du fått ditt uppehållstillstånd om du ansöker om försäkringstillhörighet direkt dock, men även där gäller att du inte kan gå på föräldrapenning med barnen hemma om du i övrigt är beroende av socialt bistånd och därför tackar nej till förskoleplats, då får du inget socialbidrag.

CSNs hemutrustningslån är det som skiljer flyktingar under etableringstiden mot oss "vanliga" stackars svenskar. Man kan låna, lite olika beroende på hur många man är i familjen, men max 35.000 (ensamstående utan barn får låna max 10.000) kronor, för att utrusta sitt hem med möbler eftersom det inte är något som ingår från kommuner eller migrationsverkets sida annat än när det kommer till kvotflyktingar som är direktanlända från UNHCRs stationer, då står migrationsverket för det mest grundläggande för att dessa ska kunna ha det okej. Hemutrustningslånet är inget annat än just ett lån - som ska betalas tillbaka och min erfarenhet är att de flesta, ja, faktiskt alla som jag har träffat, är noga i att betala tillbaka det så fort de kan och har möjlighet.

Myten om att flyktingar kommer hit och lever på bidrag är djupt inrotad. De flesta är duktiga på att gå på etableringen, lära sig hyfsad svenska och så, men sedan är det stopp. Det är klart att det efter etableringen många gånger är arbetslöshet och bidrag som gäller för en del av gruppen, men det är verkligen inte bara den nyanländas fel, det är inte heller ett systemfel, utan handlar om att det svenska samhället ofta är väldigt svårt att komma in i. Arbetsgivare är glada så länge de får praktikanter och möjligen människor som kan jobba på nystartsjobb. Man vill åt den billiga arbetskraften men vågar inte satsa vidare. För de som inte har tillgång till nystartsjobb är det ofta kört och inte för inte är det svenska samhället ett av de svåraste i världen att komma in i.

Det är inte ett problem som ägs av flyktingarna. Det är ett problem som ägs av samhället. Och samhället - det är vi. Allihop. Både du och jag.

  • Redigerat 10/7/20, 7:24 PM av Loris M
Annons:
DesK
3/21/18, 8:44 AM
#1

Först och främst är din artikel mycket bra skriven. Jag /vi hjälper nyanlända av alla slag i min kommun och har mött precis den okunskap hos svenskar som du beskriver här. Det är också en myt att nyanländas bidrag "äter upp"andra sorters bidrag, som t ex sjukbidrag. Här i kommunen har jag upplevt att inte ens kvotflyktingar får hjälp till det nödvändigaste. Jag har ägnat många timmar åt att åka runt och samla in nödvändigheter till våra nyanlända här. Tack och lov finns det ännu många svenskar som gärna ger överblivna saker till nyanlända. 

Vi har två unga flyktingar boende hos oss, de kom till oss när de hade fyllt 18 år och inte fick bo kvar i kommunens boende. När de har fyllt 18 år blir de migrationsverkets ansvar, vilket innebär att de flyttas till något av det verkets boenden, som ofta ligger långt bort och med dåliga kommunikationer, vilket innebär att ungdomen ifråga inte kan gå kvar i skolan mm. Därför öppnar många sina hem för dessa ungdomar. Vi får en symbolisk summa av ungdomen själv, men ingenting betalt från staten, kommunen eller migrationsverket. Det är ytterligare en myt att väldigt många tror att vi får mycket betalt för att upplåta husrum till dessa 18-åringar.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MelodyX
3/21/18, 11:08 AM
#2

Hej, jag återkommer till ensamkommande (som ligger även mig varmt om hjärtat efter några års arbete med dem) i en annan del. Kvotflyktingar får hjälp till det nödvändigaste (lagstadgat och det söker kommuner tillbaka från migrationsverket) det innebär mat de första två dagarna, säng och till exempel en kastrull. Eftersom kvotflyktingar ofta är väldigt utsatta är det kanske inte det du och jag kallar det nödvändigaste, men ser man till alternativet, ofta flyktingläger, är det i alla fall en madrass och tak över huvudet. Det är som du säger skönt att secondhand är så stort i Sverige, att det finns så många som vill hjälpa till och att lånet för hemutrustning finns att ta för dessa människor så även dessa kan få ett riktigt hem. Jag tror fortfarande att det finns väldigt mycket godhet, det är svårt att se den när alla rasister som inte ens orkar sätta sig in i eller googla upp det mest elementära sätter igång sitt kackel dock.

Pyttelite
4/19/20, 9:52 AM
#3

Jag skulle önska att denna artikel kompletteras med lite färskare data. Bidragsmyter florerar lite här och var och det behövs upplysning och fakta om hur det verkligen förhåller sig och inte vad man tror.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


MelodyX
5/22/20, 8:22 AM
#4

#3 Vad är det du anser inte stämmer? Jag jobbar inte längre direkt med flyktingar, men som kvalificerad handläggare på arbetsförmedlingen ser jag faktiskt inte vad i artikeln som är fel.

Pyttelite
5/22/20, 9:07 AM
#5

#4 Du missförstod - inget fel på artikeln i sig. Det finns mer information från myndigheter där det tydligt går att utläsa hur mycket en flykting får och vilka villkor som gäller. Till exempel att man inte får retroaktiva barnbidrag som flykting och andra falska påstående som används som argument mot invandring. Det är klart att invandring kostar men det ger också tillbaka och framförallt ska informationen vara korrekt. Så inget fel i artikel önskade bara mer information.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Zepp
8/17/21, 9:47 PM
#6

#5: Jag håller med dig.. dvs det är en massa myter som flyter omkring!
Tyvär får jag meddela att det är lika tufft för flyktingar som för svenskar!
Dvs man är berättigade till av samhället fastställd minimi standard!
Dvs alla skall ha åtminstone bostad, mat för dagen, sjukvård, tandläkare samt kläder.

Det gäller svenskar, flyktingar har samma regler (det kostar lika mycket att leva i sverige på exisensminimum), men skillnaden är att när man inte har uppehållstillstånd så står Migrationsverket för utgifterna.. är man svensk så får kommunen pynta!

https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rs%C3%B6rjningsst%C3%B6d

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
Upp till toppen
Annons: