Övrigt

Bokrean 2016

2016-02-12 11:41 #0 av: MelodyX

Nu är den snart här, bokrean 2016. Ett utmärkt sätt för den intresserade att lära sig mer om världen och vad det är som gör att den blir mer och mer global - och därmed mer och mer mångkulturell.

Inom mina mellanöstern, globala, freds och konfliktstudier har jag haft förmånen att råka på Mohammad Fazlhashemi några gånger som föreläsare. Han är professor i islamsk teologi vid Uppsala universitet och är väl värd att lyssna på om ni någon gång skulle få möjligheten. Hans bok "Den arabiska Våren" beskriver folkets uppror och en början till just den arabiska våren. Det är för sent att dra några direkta slutsatser över var den arabiska våren kommer att leda men att det till en början handlade om ett sätt att genom ickevåldsmetoder få fram en rättvis demokrati i dessa länder genom fredlig revolt kan vi slå fast. Vi kan också slå fast att denna fredliga revolt ledde till några ickefredliga krig, där bland annat Syrien och Libyen är i dagens läge. Boken tar upp grunderna på ett lättläst sätt för den som verkligen vill veta varför det ser ut som det gör idag i den här regionen av världen. Ser man på Syrien är det ett faktum att de flesta som flyr inte gör det på grund av IS, utan på grund av Assads krig mot sin egen befolkning. 

Nästa bok som jag redan läst och som jag tycker fler ska läsa med tanke på läget i Sverige idag är Lasse Bengtssons skildring i Afghanistan. Även om detta är hans egna ord och mer en biografi än en fackbok, handlar det om att förstå världen och förstå varför det kommer så många pojkar hit till exempel från Afghanistan. Boken är fylld av bilder från kanske ett av världens, idag, vackraste men mest otillgängliga länder. Väl värd att läsa för den som är intresserad av globaliseringens följder. Lasse Bengtsson själv behöver väl ingen närmare presentation och här tar han upp både historia, nutid och framtid på ett lättläst sätt. 

Boken på Heder Och Samvete - om hederskulturen i Sverige, är skriven av Eduardo Grutzky och Lars Åberg och tar upp både svensk och utländsk hederkultur. Hur växer en hederskultur fram? Ack så viktigt att läsa, och försöka förstå, för oss här i Sverige. Ju mer man vet. Ju mindre rädd behöver man vara för det man inte vet något om. Boken tar också upp den politiska debatt som kommit av detta och jag tror den kan vara nyttig att läsa för alla, oavsett politisk skådning. 


Nästa bok, Resa In i tomheten av Zamar Yazbek, tar återigen upp kriget Syrien ur ett annat perspektiv än "Den arabiska våren". Den här boken kommer lagomt till rean så jag har inte haft möjlighet att läsa den här, men den ligger defintivt i min måste ha lista. 

Till slut måste jag tipsa om Mattias Gardells bok Islamofobi som är vitkig i dagens värld i allra högsta grad. Den finns för 55 kronor på adlibris och är välinvesterade pengar. Om man är open minded. 

Har ni några böcker ni vill köpa på bokrean som handlar om just mångkultur? 

(Bild från Pixabay)

Anmäl
2016-02-12 18:03 #1 av: Magi-cat

Bra tips!

Bokrean är årets höjdpunkt! Cool

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-02-14 15:19 #2 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Bokrean är årets ångestpunkt...jag köper för mycket.... vad nu för mycket böcker kan vara?

 Hm... jag vet då jag byter bokhylla och har packat ner alla böcker... OMG men ett hem är väl inget hem utan böcker?

Anmäl
2016-02-14 16:02 #3 av: MelodyX

Nej absolut inte :-). Tenderar också att köpa för mycket. Det här året tyckte jag dock på förhand att utbudet är ganska dåligt inom mitt gebit men det brukar ju finnas mer böcker i affärerna. Jag gillar speciellt att gå på affärer som inte är bokaffärer i första hand, Ica Maxi och Coop och sådana, de brukar ha en hel del böcker inom mina intresseområden på rea som ingen bokhandel har. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.