Övrigt

Flyktingar i en fullbelagd värld

2016-01-05 20:03 #0 av: Loris M

Sitter och läser Zygmunt Bauman och fast jag läst boken för flera år sedan, får nu dessa välbekanta rader en ny innebörd. Boken är skriven för mer än tio år sedan men det känns som att han beskriver den situationen som vi befinner oss i nu.

Situationen som Sverige befinner sig i nu är inte unik på något sätt. De som är flyktingar av idag skiljer sig inte så mycket av andra flyktingar i världen och inte heller av flyktingar genom historien. Fördomar, rädslor, ovilja att hjälpa är också detsamma. Samma argument till varför vi inte vill att de ska komma hit, används nu liksom för tio år sedan. Har vi inte lärt oss något? 

Jag har valt ut några citat ur Baumans bok som väcker eftertanke enligt mig:

"Kant konstaterade att planeten vi bebor är ett klot – och tänkte igenom konsekvenserna av detta i och för sig banala faktum. De konsekvenser han begrundade var att vi alla lever och rör oss på ytan av detta klot, att vi inte har någon annanstans att ta vägen och att vi därför är dömda att för alltid leva i varandras sällskap. (s. 136)

Den rådande trenden att drastiskt skära ner rätten till politiskt asyl, tillsammans med ett tvärt avvisande av alla ”ekonomiska invandrare”, är inget tecken på en ny strategi för att hantera flyktingfenomenet  - bara på frånvaron av strategin och en önskan att undvika en situation där den frånvaron blir politiskt genant. Ur den synvinkeln var terroristattacken den 11 september en gudagåva till politikerna. Förutom de vanliga åtalspunkterna om att stjäla jobben och snylta på landets välfärdssystem, står flyktingarna nu anklagade för att tjänstgöra som ”femtekolonnare” för det globala terroristnätverket. Äntligen finns det en ”rationell” och moraliskt oantastlig anledning att jaga, fängsla och deportera människor när man inte längre vet hur man ska hantera dem och inte orkar ta reda på det (s. 142).

Och därför befinner sig flyktingarna i allt högre grad i skottlinjen, eller för att vara mera exakt i ett skruvstäd. De har fördrivits med våld eller flytt av rädsla från sina hemländer, men de blir inte släppta någon annanstans. De byter inte bostadsort, de förlorar en plats på jorden; de skjuts ut i tomma intet… (s. 143)

Flyktinglägren är inrättningar som har gjorts permanenta genom att man har spärrat utgångarna. Invånarna kan inte återvända ”dit där de kom ifrån” – länderna de lämnade vill inte ha tillbaka dem, deras inkomstmöjligheter är förstörda och deras bostäder brända eller stulna. Men det finns ingen väg framåt heller: ingen regering skulle välkomna miljoner hemlösa. Då återstår deras nya ”permanent tillfälliga” uppehållsort där flyktingarna ”bor, men inte hör hemma”. De tillhör inte riktigt det land på vars territorium deras tält och skjul har ställts upp. De är åtskilda från resten av värdlandet genom en osynlig, men tjock och ogenomtränglig slöja av misstänksamhet och motvilja. De hänger i luften i en rumslig tomhet där tiden har stannat. (s. 144)

De ”etablerade” använder sin makt för att definiera situationen och påtvinga alla inblandade sin definition. De har en tendens att stänga in nykomlingarna i en bur av fördomar, ”en starkt förenklad beskrivning av sociala realiteter”. Fördomar skapar ”ett svartvitt mönster” som ”inte ger något utrymme för mångfald”. Främlingarna är skyldiga till deras oskuld bevisats, men eftersom de etablerade fungerar som åklagare, jury och  domare och därför både lägger fram anklagelserna, uttalar sig om deras sanning och avkunnar domen, är chansen att bli frikänd närmast försumbar. (s. 146)"

Källa: Bauman, Z. (2004). Samhälle under belägring. Göteborg: Diadalos AB

Bilder från: https://pixabay.com/ 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-05 20:09 #1 av: Magi-cat

Det känns verkligen aktuellt....

Hjärta Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade Fenomen ifokus.

Anmäl
2017-01-09 21:58 #2 av: Loris M

Zygmunt Bauman har avlidit idag 91 år gammal. Ännu en i raden av inflytelserika personer som lämnar oss. LedsenJag gillar hans böcker och hans förmåga att reflektera över etik och samhällsansvar framförallt och hur våra handlingar alltid påverkar någon annan på ett eller annat sätt och på sätt som vi omöjligt kan förutsäga eller föreställa oss just då.

Undrar om han hunnit sammanställa sin sista bok "Flytande ondska".  Funderar

http://www.dn.se/kultur-noje/sociologen-zygmunt-bauman-ar-dod/

http://www.svt.se/kultur/bok/zygmunt-bauman

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.