Annons:
Etiketterintegrationimmigrationpolitik
Läst 939 ggr
Loris M
2/8/17, 8:52 PM

Framgångsrika svenskar

De kom som flyktingar på 90-talet och nu är de några av de främsta inom filmindustrin, finanssektor, sportvärlden, restaurangbranschen, journalistiken….

"Zlatan Ibrahimovic har länge haft en levande legends status både inom och utom svensk fotboll. Nu har han fått sällskap av fler svenskar med bosnisk-hercegovinskt ursprung. Den senaste tiden har ett flertal yrkesverksamma tilldelats pris som särskilt framstående inom sina respektive områden, vare sig de är aktiva inom finanssektorn, filmindustrin, journalistiken, restaurangbranschen eller sportvärlden.

Den ideella organisationen APU Network presenterade nyligen en lista med ansedda bosniensvenskar som utsetts till de bästa inom sina respektive områden.

Sasa Beslic blev utsedd till Årets Bankprofil 2016, Goran Kapetanovic fick en Guldbagge för Bästa regi, Negra Efendic vann Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare, Edin Dzemat stod som solklar segrare i Kockarnas Kamp, och inte minst tilldelades Sveriges förbundskapten i basket, Vedran Bosnic, priset som Årets coach.

Utöver de listade pristagarna finns även skådespelerskan Sadzida Setic som vann en Guldbagge för Bästa kvinnliga biroll. Ibrahimovics konkurrenslösa status må leva kvar, men den här berättelsen är inte om honom."

http://apunetwork.net/framgangsrika-svenskar-fran-bosnien-och-hercegovina/

Annons:
vallhund
2/8/17, 9:04 PM
#1

Zlatan är väl född i Sverige?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Loris M
2/8/17, 9:11 PM
#2

#1 Ja, men föräldrarna är från Bosnien Hercegovina. Och artikeln handlar inte om honom är de noga att betona i artikeln. 🙂 Han lider inte direkt brist på uppmärksamhet. 🙂

lordgortor
3/3/17, 10:44 AM
#3

Framgångsrik betyder inte alltid produktiv. Artisteri, diverse tävlingar och idrottsprestationer i all ära men några produktiva verksamheter är de inte.

Loris M
3/3/17, 8:07 PM
#4

#3 Inte? Hur definierar du produktivitet? 

Jag tänker att så länge man kan försörja sig själv oavsett vad man jobbar med så är man produktiv. Och det är de ju. Sysselsättningsgraden bland Bosnier är nästan lika hög som bland infödda och i åldersgruppen 25-29 är sysselsättningsgraden ännu högre än för infödda. 

"– Jämfört med andra flyktinggrupper har de från Bosnien-Hercegovina blivit framgångsrika, säger Jan Ekberg, som påpekar att de 47 000 som 1993-94 fick uppehållstillstånd i Sverige i dag har i stort sett samma sysselsättningsgrad som infödda svenskar, närmare 80 procent."

http://www.dn.se/ekonomi/ny-rapport-flyktingar-fran-bosnien-en-framgangssaga/

lordgortor
3/3/17, 11:43 PM
#5

#4

Produktivitet,att vara produktiv är att producera en vara av något slag, dit räknas inte underhållning. Däremot produktion av t.ex. stål, bilar. elektronik timmer, papper, verkstadsprodukter och föralldel även litteratur eller tidningar.

vallhund
3/3/17, 11:52 PM
#6

#5 Underhållning genererar mervärde i form av t ex musik, sport mm som berikar vår fritid samt bidrar till vårt välmående.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
tarantass
3/4/17, 12:53 AM
#7

#6: … vilket kanske också ger mätbara effekter på folks arbetsförmåga, på em- och sympati mellan olika grupper och klasser i samhället, på sammanhållning och ordning, stress-, aggressions- och vissa sjukdomsnivåer och sådant.

Ungefär samma saker kom nyss upp på en grannsajt och då skrev jag följande. Borde kanske redigeras litet för att passa bättre här men originalet får duga:

"Minst sagt nedslående att i samtliga andra tider och kulturer vi känner till (möjligen med visst undantag av Induskulturen och kanske någon enstaka till) har estetisk och humanistisk verksamhet ansetts viktig (och så fortfarande på en massa håll i fattigare länder än Sverige); men i vår tid och vårt hörn av världen, som drar tusentals gånger mer energi per person och år (eller annat relevant mått) än vad som ens hade varit praktiskt möjligt före industrialismen, och har skjutit de rena överlevnadsfrågorna längre i bakgrunden än någon annan kultur någonsin, anses estetisk och humanistisk verksamhet tillsammans med underhåll av människor (observera skillnaden mot underhåll av maskiner – visst låter det senare uttrycket "tungt" och "på riktigt" i jämförelse?) som en lyx vi egentligen inte har råd med.

Det kan inte gärna bero på något som ges av den yttre verkligheten. Det måste bero på hur vi kopplar om den i våra huvuden och bygger upp vår verklighet utifrån det.

Och det kanske också beror på något att sådant har ansetts viktigt nästan alltid och överallt annars? Det kanske till och med kunde kvantifieras – i saker som folkhälsa, arbetsförmåga, bruttonationallycka?"

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

lordgortor
3/4/17, 11:32 AM
#8

#6

Underhållning genererar möjligen tidsfördriv och nöje men producerar inte något som kan säljas eller föda befolkningen.

Upp till toppen
Annons: